Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

donderdag 14 juli 2016

Beleggingsstudieclub

BeleggingsstudieclubEen van de betere manieren om het beleggen in de vingers te krijgen is door lid te worden van een beleggingsstudieclub, waarbij de nadruk op het woord studie behoort te liggen.

Nederland kende een overkoepelende organisatie, die de leden en de clubs met raad en daad terzijde stond.

Deze organisatie, de NCVB, wat vroeger stond voor Nederlandse Centrale Van Beleggingsstudieclubs. Banken waren meestal maar al te bereid deze clubs te sponsoren of van faciliteiten te voorzien. Het was een geweldig reclamemiddel. Einde 1998 kwam er in Doetinchem een club in de problemen.

Het zogenaamde Anwas-schandaal dat volgde heeft de Rabobank de nodige kopzorgen opgeleverd, die daar ondermeer tot een forse interne reorganisatie hebben geleid.

Deze affaire zorgde er ook voor, dat de beleggingsstudieclubs ongewild plotseling volop in de belangstelling van de financiele autoriteiten kwamen te staan.

Reden voor de minister om met regels te komen waaraan dit soort clubs dienen te voldoen.

Deze regels komen samengevat op het volgende neer:
1.De club mag maximaal 25 leden hebben,
2.Er mag per lid niet meer dan 20.000 gulden worden ingelegd,
3.Er dient een duidelijke besluitvorming te zijn waarbij alle leden dezelfde inbreng kunnen hebben
4.Er mag nooit een verplichting tot bijbetaling (kunnen) ontstaan.

Clubs die al bestonden dienden zich aan te passen aan dit beleid, wat tot gevolg had dat er nogal wat clubs waren die er volledig de brui aan gaven.

Ook voor banken en dergelijke werd het coachen van dit soort clubs minder interessant, omdat zij er geen enkel belang meer bij mogen hebben.

De adviezen die gegeven worden dienen ook volledig vrijblijvend te zijn.

Het vierde punt impliceert, dat veel beleggingsmogelijkheden niet gebruikt mogen worden.

Het ongedekt schrijven van opties, het werken met termijncontracten of het short gaan in aandelen kan tot gevolg hebben dat punt 4 van bovenstaand lijstje wordt overschreden.

De NCVB heeft inmiddels de naam en de werkzaamheden aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen.

Gebruikte begrippen in beleggingsstudieclub


Onderstaande begrippen, die in bovenstaande tekst zijn gebruikt, zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandelen
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
affaire
  ... Een ander woord voor een kooptransactie of een verkooptransactie is het wat verouderde affaire maar we kennen ook de loco affaire...Lees meer
beleggen
  ... we spreken van beleggen als we geld investeren in obligaties of leningen of mede eigenaar worden van een onderneming door...Lees meer
beleggingsstudieclubs
  ... Van nature is de mens een sociaal wezen beleggers zijn ookmensen en willen daarom nogal eens graag...Lees meer
gulden
  ... de gulden was tot 1 januari 2002 de officiële munteenheid van nederland op die datum werden de bankbiljetten en munten vervangen...Lees meer
ongedekt schrijven
  ... ongedekt schrijven is het schrijven van een optie of een future zonder dat men de onderliggende waarde bijvoorbeeld de...Lees meer
opties
  ... in de periode van 624 tot 543 voor christus leefde er een wijsgeer met de naam thales van milete...Lees meer
organisatie
  ... het begrip organisatie is breder dan alleen onderneming of bedrijf in principe kunnen ook rechtspersonen verenigingen stichtingen en dergelijke onder...Lees meer
punt
  ... de punt is de kleinste eenheid waarin een koers of het verschil tussen twee koersen van eenzelfde valuta wordt uitgedrukt...Lees meer
schrijven
  ... hierbij ontvangt de schrijver de optiepremie waar...Lees meer
schrijven van opties
  ... onder het schrijven van opties verstaan we het op je nemen van een leverplicht bij callopties en een...Lees meer
short
  ... het voorvoegsel short wordt bijvoorbeeld gebruikt bij shortpositie in het algemeen is geeft het begrip short aan dat er sprake is...Lees meer
short gaan
  ... u bent bezig met short gaan als u iets verkoopt wat u niet hebt in de hoop dat later...Lees meer
verplichting
  ... we spreken van een verplichting jegens iemand als deze een juridisch afdwingbaar recht op ons heeft...Lees meer

Begrippen waar beleggingsstudieclub in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

would be trader
  ... wie wel eens lid geweest is van een beleggingsclub of beleggingsstudieclub die kent hem vast...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.