Zoeken in deze blog

Translate

dinsdag 24 november 2015

Onafhankelijke gebeurtenis

Onafhankelijke gebeurtenis


In de beleggingswereld stuiten we nog wel eens op het begrip onafhankelijke gebeurtenis. Het begrip is geleend uit de wereld van de kansberekening.

Bijvoorbeeld de uitkomst van een optietransactie zal niet afhangen van de uitkomst van een vorige transactie en daarmee is hier sprake van een onafhankelijke gebeurtenis.

Als we een munt op gaan gooien is de kans op munt gelijk aan 0,5.

Onafhankelijke gebeurtenis


Doen we het twee keer dan is de kans op twee keer munt gelijk aan 0,5 x 0,5, ofwel 0,25.

Bij vier worpen is de kans al gezakt tot 0,00625. Maar elke worp is in principe onafhankelijk van de uitkomst van de vorige en de kans op de eerstvolgende zal dus weer gewoon 0,5  ofwel 50% zijn.
Gebruikte begrippen in onafhankelijke gebeurtenis


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

transactie
  ... een transactie op nettobasis is een effectentransactie met een buitenlandse marktpartij die tegen een bepaalde koers plaatsvindt zonder...Lees meer

Onze boekenserie
tijdelijk maar €2,- per boek


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Onze gratis BITCOIN cursus,
geen verplichtingen,
geen registratie.


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.