Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

maandag 28 september 2015

bijdrukken van geld / Quantitative easing

Bijdrukken van geld / Quantitative easingEen geliefde bezigheid van de rijksoverheid is het bijdrukken van geld. Een logisch gevolg van het feit dat het zomaar bijdrukken van geld vrijwel garant staat voor een oplopende inflatie.

En bestuurders zijn gek op inflatie want daardoor verdwijnt op deze duur de meestal volledig uit de hand gelopen staatsschuld volledig.

Monetaire financiering

Men spreekt in dit geval van monetaire financiering. Men lost bij monetaire financiering niets af. De inflatie zorgt vanzelf wel in de loop van de tijd voor het verdampen van de schuld.

Men spreekt bij dit bijdrukken ook wel van het aanzetten van de geldpers, het aanzwengelen van de geldpers of men zoekt het in een betrekkelijk nieuw eufemisme als QE. Wat dan staat voor quantitative easing.

Het klinkt allemaal wat wetenschappelijker en vooral politiek aanvaardbaarder maar het effect voor de burger is altijd hetzelfde: Zijn spaargeld en zijn pensioen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Quantitative easing

Dit zien we vooral als de rentetarieven de nul beginnen te naderen. Toch heeft het terugbrengen van de rente niet de gewenste effecten gehad (met name het verhogen van het inflatieniveau)

De eerste die technieken als quantitative easing ging gebruiken was de Bank van  Japan in het begin van 2000. In 2008 greep de FED in de VS naar gelijksoortige technieken om de kredietcrisis in de Verenigde staten te boven te komen. Van 2015 zien we het ook in Europa maar op het moment van schrijven (voorjaar 2016) nog zonder al te veel effect.


Quantitative easing geen succes? 

In de zomer van 2018 lijkt het einde van het opkoopprogramma in Europa in zicht te komen. Het Nederlandse ECB-bestuurslid Klaas Knot lijkt daar zeker niet rouwig om te zijn. Hij heeft niet het idee dat de economie zich anders ontwikkeld zou hebben als het opkoopprogramma er niet geweest zou zijn. Zo deelde Knot mee aan de tweede kamer. De beslissing om er aan te beginnen zou eerder uit de Europese politiek gekomen zijn dan dat er een economische noodzaak aanwezig was.

Voor effect op de beurzen

Het middel van de QE was vooral bedoeld om de prijzen van producten en diensten te doen stijgen. In de praktijk leidden het nauwelijks tot extra consumptie maar werd het geld vooral in aandelen gestoken. Een torenhoge koers van de aandelen was het onvermijdelijke gevolg en afgewacht moet dan ook worden wat de afbouw van het QE mechanisme voor gevolgen heeft op de effecten beurzen.

Quantitative easing zal nog lang doorwerken

Hij veracht dat het nog vele jaren zal duren voor de effecten van de QE-politiek van de ECB uitgewerkt zullen zijn en het monetaire beleid weer volledig gestabiliseerd zal zijn.

Definitief einde

Op 14 juli 2018 maakt de ECB op de beleidisvergadering in Riga bekend te stoppen met het opkoopprogramma van obligaties met ingang van oktober 2018 waarbij het volume wordt teruggeschroefd om in decemer 2018. helemaal te stoppen.  De rentetarieven blijven voorlopig wel op het zeer lage niveau gehandhaafd.Gebruikte begrippen in quantitative easing


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

effecten
  ... stel dat we een beleggingsportefeuille op gaan bouwen dan worden we geconfronteerd met een veelheid aan mogelijkheden om in te...Lees meer
financiering
  ... houdt de manier in waarop een huishouding aan geld komt om de uitgaven te vergroten bijvoorbeeld hoe een gezin aan...Lees meer
geld
  ... het ons maar al te bekende geld is in feite een geformaliseerde vorm van koopkracht of van vermogen...Lees meer
inflatie
  ... inflatie ofwel geldontwaarding is het verschijnsel dat men met een bepaald geldbedrag minder kan kopen dan voorheen mogelijk was dit...Lees meer
kredietcrisis
  ... de term kredietcrisis kwam in de zomer van 2007 naar voren omdat banken elkaar geen geld meer wilden lenen...Lees meer
monetaire financiering
  ... monetaire financiering wordt ook wel genoemd inflatoire overheidsfinanciering genoemd het is een wijze van financiering waarbij de overheid voor...Lees meer
rente
  ... in de economie beschouwen we rente ook wel interest genoemd als de beloning voor het ter beschikking stellen van kapitaal...Lees meer
schrijven
  ... hierbij ontvangt de schrijver de optiepremie waar...Lees meer
spaargeld
  ... onder spaargeld of savings in het engels verstaan we het deel van het beschikbaar inkomen dat niet direct nodig...Lees meer

Begrippen waar quantitative easing in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

QE
  ... een geliefde bezigheid van de rijksoverheid is het bijdrukken van geld een logisch gevolg van het feit dat...Lees meer
monetaire financiering
  ... monetaire financiering wordt ook wel genoemd inflatoire overheidsfinanciering genoemd het is een wijze van financiering waarbij de overheid voor...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.