zaterdag 12 april 2014

vierkantsgetal

VierkantsgetalIn de getallenleer zijn een aantal opmerkelijke wetmatigheden terug te vinden, bijvoorbeeld de zogenaamde driehoeksgetallen en vierkantsgetallen.

Eigenschappen vierkantsgetal

Deze hebben een paar opmerkelijke eigenschappen.

Voorbeelden van driehoeksgetallen zijn 1, 3, 6, 10, 15, 21, 28 Voorbeelden van vierkantsgetallen zijn 4,9,16,25,36 Hieronder ziet u hoe ze aan hun naam komen.Dat de vierkantsgetallen overeenkomen met de kwadraten is gevoelsmatig niet zo vreemd.

Grappiger is, dat twee opeenvolgende driehoeksgetallen bij elkaar opgeteld altijd een vierkantsgetal vormen.

Bijvoorbeeld de driehoeksgetallen 6 en 10 leveren opgeteld 16, wat dus een vierkantsgetal is.

15 en 10 geven samen 25. En het blijkt keer op keer te kloppen. 

Het vierkantsgetal is weinig bruikbaar

Hoewel aan dit grappige verschijnsel in de wereld van beleggen of trading  verder weinig waarde is toe te kennen zijn er uiteraard beleggers/analisten die aan dit soort getallen een extra waardering toekennen.De neiging om allerlei onduidelijke en mystieke situaties te gebruiken in met name de tradingomgeving is van alle tijden.
Gebruikte begrippen in vierkantsgetal


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

waarde
  ... de waarde van iets is in het algemeen het geldbedrag dat iets vertegenwoordigt de waarde wordt doorgaans gevonden door de...Lees meer

Begrippen waar vierkantsgetal in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

driehoeksgetal
  ... in de getallenleer zijn een aantal opmerkelijke wetmatigheden terug te vinden bijvoorbeeld de zogenaamde driehoeksgetallen en vierkantsgetallen...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.