Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

maandag 14 april 2014

Put-call pariteit

Put-call pariteit


Wat is de Put - Call Pariteit

De Put - Call Pariteit geeft de onderlinge relatie tussen putopties en callopties aan en is gebaseerd op een aantal formules, die onderling van elkaar af te leiden zijn. De voornaamste toepassing is om de verschillende grootheden uit de wereld van de opties in elkaar uit te drukken. We spreken in deze ook wel van optieconversie.

Wat is optieconversie

Optieconversie gebruiken we dan om bijvoorbeeld in Putopties te handelen als er alleen callopties beschikbaar zijn. Of om zelf aandelen samen te stellen uit opties, die synthetische aandelen noemen. De optieconversie heeft dus de nodige toepassingsmogelijkheden

Variabelen bij put-call pariteiten optieconversie

Nemen we de volgende variabelen als basis voor de formule:

C = waarde van de call (-C is een geschreven Call)

N = Netto verdisconteerde waarde van de uitoefenprijs

P = waarde van de put (-P is een geschreven Put)

H = huidige koers onderliggende waarde dan geldt de volgende basisformule:


Formule put-call pariteitC + N = P + H

Uit deze basisformule is elke andere grootheid af te leiden, bijvoorbeeld.

C = P + H - N (synthetische call)

-C = -P + N - H (synthetische short (geschreven) call)

P = C + N - H (synthetische put)

-P = -C - N + H (synthetische short (geschreven) put)

H = -P + C + N    (synthetisch aandeel)

-H = P - C - N      (short synthetisch aandeel)

ofwel elke variabele van de formule is uit de andere variabelen samen te stellen. Wat op zich een interessant gegeven is om dat het ons eigenlijk de meeste mogelijkheden geeft die normaal gesproken alleen voorbehouden zijn aan de professionele handel in opties.

Deze formules werden in de beginjaren van de optiebeurzen, toen er nog geen putopties werden verhandeld, toch een vorm van putopties in te kunnen zetten. Het zou nog steeds kunnen bij beurzen waar uitsluitend calls verhandeld worden. Of bij over-the-counter constructies.


Gebruikte begrippen in put call pariteit


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

Call
  ... de losse term call kan in diverse betekenissen worden gebruikt in de eerste plaats voor een calloptie en in de tweede...Lees meer

Koers
  ... iedere belegger weet wat een koers is nietwaar hoewel? elder beschrijft in zijn boek een aantal denkbeelden die aardig tot...Lees meer

Onderliggende waarde
  ... onder de onderliggende waarde verstaan we datgene dat de basis van een optie vormt bijvoorbeeld een aandeel een aandelen...Lees meer

Uitoefenprijs
  ... de uitoefenprijs ofwel exercise prijs is de vooraf vastgestelde prijs waartegen de...Lees meer

Waarde
  ... de waarde van iets is in het algemeen het geldbedrag dat iets vertegenwoordigt de waarde wordt doorgaans gevonden door de...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.