Zoeken in deze blog

Translate

zondag 28 juni 2015

staafgrafiek

Staafgrafiek


Een staafgrafiek of ook histogram genoemd is een manier om waarden in een grafiek weer te geven, waarbij de lengte van een staaf overeenkomt met de waarde. Deze voorbeelden zijn basisstaafgrafieken zoals Excel die aanmaakt zonder enige opmaak.

staafgrafiek verticaal
Verticale staafgrafiek


Verticale en horizontale staafgrafiek.


We komen in de praktijk verschillende varianten van de staafgrafiek tegen, maar de standaard horizontale en verticale variant worden toch wel het meest gebruikt.

Horizontale staafgrafiek
Horizontale staafgrafiek

De staafgrafiek is vooral van belang voor de weergave van getalsmatige gegevens zoals in de administratie of de economie. In de wereld van de technische aandelenanalyse, toch een bolwerk van grafieken in allerlei soorten en maten,  komen we de staafgrafiek wel eens tegen, maar het is beslist niet de meest voorkomende vorm.

Voorbeeld Staafgrafiek in de technische analyse

Onderstaand een staafgrafiek bij een zogenaamde MACD analyse, in dit geval voor de cryptomunt e-Gulden. We zien in het onderste gedeelte een verticale staafgrafiek terugkomen, in dit geval gecombineerd met een lijngrafiek


Staafgrafiek met de MACD indicator.

Een andere staafgrafiek, ook uit de wereld van de aandelenanalyse

Ook de TSI heeft een goed voorbeeld van de staafgrafiek. Ook hier in het onderste gedeelte van de grafiek. Lopen de staven door in het rode gedeelte, dan is de prijs doorgeschoten door teveel vraag, staan de blauwe staafjes in het groene gedeelte, dan is het betreffende fonds aan de goedkope kant omdat er eigenlijk teveel aanbod is.

Staafgrafiek bij de TSI indicatorOnze boekenserie
tijdelijk maar €2,- per boek


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Onze gratis BITCOIN cursus,
geen verplichtingen,
geen registratie.


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.