Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

zaterdag 4 april 2015

Risicomanagement

Risicomanagement

Een functie die in elk bedrijf terug te vinden zou moeten zijn, maar zeker in bedrijven die in de financiële wereld werkzaam zijn, is het risicomanagement. Voor velen betekent dat, dat er veel regels moeten komen met functionarissen die afvinken of iedereen zich wel netjes aan die regels houdt. Maar de functie van goed risicomanagement is veel breder dan dat.

Risicomanagement komt voor een groot deel voort uit de stroom van nieuwe regels die Europa en landelijke overheid op de mensen loslaat. Wat de samenhang is en hoe het geheel in de organisatie in te passen is dan typisch een taak van het risicomanagement maar vaak blijft het bij lokale eilanden van regels die weinig tot geen relatie hebben tot de andere eilanden. De kans dat grote risico's daarbij tussen de eilanden door gaan en toch de kop opsteken is zeer groot.

Volgens sommigen moet risicomanagement dan ook op directieniveau vorm gegeven worden om een topdown benadering mogelijk te maken. Ook een proactief beleid lijkt nodig, om bijvoorbeeld bijtijds in te springen op maatschappelijke ontwikkelingen voordat deze door een ijverige ambtenaar in regelgeving (en dus onvoorspelbaar werk voor het bedrijf) wordt omgezet.

Bij goed risicomanagement wordt dit in de bedrijfscultuur ingebed. Risicomanagement moet voor hoog tot laag in de organisatie een vanzelfsprekend iets worden waarbij nog nauwelijks sturing en controle nodig is.

Dat er vooral in de financiële wereld nog een hele laag aan operationele regelgeving nodig is om alle gevaren van deze sector goed in beeld te brengen spreekt voor zich. Wel bestaat er een groot aantal wiskundige modellen die hier zeer behulpzaam in kunnen zijn.
Gebruikte begrippen in risicomanagement


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

bedrijf
  ... met de term bedrijf wordt een onderneming bedoeld die opgezet is om winst te maken liefdadigheid stichtingen en dergelijke worden meesten...Lees meer
organisatie
  ... het begrip organisatie is breder dan alleen onderneming of bedrijf in principe kunnen ook rechtspersonen verenigingen stichtingen en dergelijke onder...Lees meer
overheid
  ... de overheid is in het algemeen een regelgevend orgaan dat het bestuur van een land provincie of gemeente vormt...Lees meer
sector
  ... we spreken van een sector op de beurs bij een groep bedrijven die in dezelfde...Lees meer
werk
  ... in het algemeen bedoelen we met werk de betaalde productiefactor arbeid in het productieproces werk dat vrijwillig wordt verricht zonder dat...Lees meer

Begrippen waar risicomanagement in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

moneymanagement
  ... moneymanagement is een verzamelnaam van technieken die bedoeld zijn om enerzijds een zo hoog...Lees meer
rocket scientist
  ... de spottende term rocket scientist wordt vooral gebruikt voor de uitvinders van allerlei risicomanagement producten in combinatie met afgeleide...Lees meer
exitstrategie
  ... de term exitkorting komt uit de wereld van de pensioenen het is een vorm van een boete die sommige verzekeringsmaatschappijen de exitstrategie helpt bij het beheersen van...Lees meer
verliezen en verliezers
  ... een goed hecht doortimmerd plan met een goed moneymanagement is essentieel als we een kans willen hebben om...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.