Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

woensdag 28 januari 2015

Persoonlijk risicoprofiel

Persoonlijk risicoprofielVoor elke trader is het van groot belang te weten hoe deze op risico reageert ofwel het eigen persoonlijk risicoprofiel. Een enorm stuk eerlijke zelfkennis is daarbij onontbeerlijk, met name om te voorkomen dat we de meestal dodelijke fout van de zelfoverschatting maken.

Risico is een gevoel en werken op basis van gevoel is niet goed in de exacte wereld van de trading. Het is van belang dat we meer inzicht in onszelf krijgen dan dat we daar alleen een gevoel over hebben.

Normaal gesproken zijn er drie profielen, namelijk risicozoekend, risicomijdend en neutraal.

Iedere trader dient een tradingplan te ontwikkelen dat optimaal past bij het eigen persoonlijk risicoprofiel. Nu is zoiets niet te meten of uit een persoonlijkheidstest of zoiets te halen.

Het is iets dat in de praktijk geleerd moet worden. Elke trader dient dan ook een tijdlang bij te houden hoe hij of zij reageert. Uit deze reacties komt dan een indicatie in welk persoonlijk risicoprofiel de trader thuishoort.

Maar er is meer. Het Persoonlijk risicoprofiel is namelijk beslist niet constant. We weten allemaal dat een bepaalde gemoedstoestand onze blik op de wereld behoorlijk kan verstoren.

Ook de omgeving kan knap storend werken. Als gemiddeld figuur in een wereld van getrainde professionals kunnen we ons heel kleintjes voelen terwijl dat in een wereld met beginners waarschijnlijk heel anders ligt.

Al met al is het moeilijk zo niet onmogelijk om onszelf in een altijd geldig hokje te plaatsen.

Maar het belangrijkste voordeel van deze aanpak is dat we onszelf en onze reacties op een eerlijke manier leren kennen. Veel mensen hebben de neiging te positief over zichzelf te oordelen.

Behalve deze belangrijke zelfkennis is het ook van belang dat we weten hoe we reageren op anderen en met name het massagedrag van anderen. Hebben we de neiging om mee te hollen met de op hol geslagen kudde of gaan we onze eigen eenzame weg? Het is belangrijk om het te weten om ons gedrag te herkennen. Inclusief het inwendige stemmetje en het bijbehorende lichamelijke gevoel.
Gebruikte begrippen in persoonlijk risicoprofiel


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

basis
  ... In de goederentermijnhandel is de basis het verschil tussen de contante prijs van een commodity en de koers van de...Lees meer
indicatie
  ... de indicatie zijn de eerste bied en laatkoersen die een hoekman of de vergelijkbare functionaris die hem op de beurs heeft...Lees meer
risico
  ... klik op de afbeelding voor een vergroting risico is een vreemd begrip waarbij iedereen weet wat we ermee bedoelen maar slechts...Lees meer
stuk
  ... een stuk is een andere benaming voor een aandeel of een obligatie...Lees meer
trader
  ... een trader is een handelaar of belegger die door relatief snelle aankoop en verkooptransacties winst probeert te behalen ofwe hij...Lees meer
trading
  ... trading is het veelgebruikte begrip voor handel op de financiĆ«le markten en de termijnmarkten voor grondstoffen voor de korte tot...Lees meer
tradingplan
  ... een tradingplan is te vergelijken met een bedrijfsplan bij een startend bedrijk. Een goed plan is van levensbelang voor elke trader....Lees meer
zelfoverschatting
  ... particuliere beleggers hebben de neiging om aan een vorm van zelfoverschatting te leiden iets wat velen in hun nabije omgeving...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.