zondag 11 januari 2015

opkoopfonds

OpkoopfondsOnder een opkoopfonds verstaan we een beleggingsfonds of groep grote beleggers die samenwerken om een meestal in nood verkerend bedrijf op te kopen.

Zeker als de nood hoog is wordt er nog wel eens contact gezocht met een opkoopfonds, maar in de praktijk betekent dit wel de ondergang van het betreffende bedrijf.

Want soms wordt het bedrijf met een aangepast management voortgezet, maar meestal is er sprake van splitsing in meer winstgevende delen die dan weer afzonderlijk worden doorverkocht en verlieslijdende delen die gewoon geliquideerd worden.

Dit soort fondsen heeft vaak een zeer zakelijke benadering van het bedrijf, en laat zich weinig aan sociale plannen voor het personeel en dergelijke gelegen liggen.

Tijdens de kredietcrisis kwam het begrip opkoopfonds nog wel eens in het nieuws, en zeker tijdens de problemen van de DSB Bank, toen het fonds "Lone Star" in zicht kwam als overname kandidaat van de DSBBank nadat het eerder de Duitse mkb-bank IKB, die in 2007 als eerste Duitse bank onderuitging door de crisis, had overgenomen.
Gebruikte begrippen in opkoopfonds


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

bank
  ... Een bank ook wel bankinstelling genomed is een bedrijf uitoefent krachtens de wet toezicht kredietwezen een bank dient dan ook als...Lees meer
bedrijf
  ... met de term bedrijf wordt een onderneming bedoeld die opgezet is om winst te maken liefdadigheid stichtingen en dergelijke worden meesten...Lees meer
beleggingsfonds
  ... We kunnen het zo gek niet bedenken of er is wel een beleggingsfonds voor een beleggingsfonds kan in theorie door...Lees meer
fonds
  ... de term fonds is een verzamelnaam voor aandelen obligaties etc het komt waarschijnlijk van het engelse fund als we spreken over...Lees meer
kredietcrisis
  ... de term kredietcrisis kwam in de zomer van 2007 naar voren omdat banken elkaar geen geld meer wilden lenen...Lees meer
overname
  ... overmoedigheid is misschien wel een van de belangrijkste obstakels voor beleggers om succes te hebben...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.