Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

zondag 21 december 2014

Marginverplichting

Marginverplichting

De zogenaamde marginverplichting  is de verplichting om geld te storten of zekerheden te verschaffen bij het innemen van een shortpositie. Zekerheden kunnen bijvoorbeeld aandelen in een portefeuille zijn die dan wel vaak worden geblokkeerd zodat ze niet verkocht kunnen worden zolang de margingverplichting geldt.

In plaats van de langere term marginverplichting wordt ook wel kortweg van margin gesproken.


Waar komen we margin tegen?


We komen de marginverplichting bijvoorbeeld tegen bij het ongedekt schrijven van opties. De clearingorganisatie wil namelijk wel graag tevoren weten dat de schrijver een verplichtingen na kon komen op het moment dat hij wordt aangewezen om zijn optieverplichtingen na te komen.

Ook en bij het werken met futures en termijncontracten is een marginverplichting een normaal verschijnsel en ook hier is het vooral om de nakoming van verplichtingen te kunnen garanderen.


Marginverplichting is een serieus iets


Bedenk dat een marginverplichting altijd een serieus iets is. Het bedrag dat gedeponeerd moet worden zal in het algemeen dagelijks bekeken worden en blijkt het onvoldoende te zijn om uw verplichtingen na te kunnen komen dan zal er ofwel meer margin moeten komen of de verplichtingen moeten afgebouwd worden.

Marginverplichting kan tot een margincall leiden


We spreken in dat geval van een margincall en die moeten we zien te voorkomen.  Het laatste kan op een zeer ongelukkig moment komen. Maar niet iedereen beschikt over voldoende liquiditeiten om zomaar even een bedrag aan contanten bij te storten. http://kennisbank-beleggen-nieuws.blogspot.nl/2016/01/economie-margeverplichting.htmlGebruikte begrippen in margeverplichting


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

bank
  ... Een bank ook wel bankinstelling genomed is een bedrijf uitoefent krachtens de wet toezicht kredietwezen een bank dient dan ook als...Lees meer
commissionair
  ... een commissionair aan de beurs is een rechts persoon die aan en verkoopopdrachten van effecten uitvoert voor cliĆ«nten en of...Lees meer
deponeren
  ... met deponeren bedoelen we de effectenwereld het in bewaring geven van die effecten bij een depotbank...Lees meer
effectenportefeuille
  ... een effectenportefeuille is de verzamelnaam voor het gehele effectenbezit van een belegger...Lees meer
marge
  ... de marge is in de bedrijfseconomie het verschil tussen de gerealiseerde inkoop en verkoop een andere benadering is de verhouding...Lees meer
opties
  ... in de periode van 624 tot 543 voor christus leefde er een wijsgeer met de naam thales van milete...Lees meer
serie
  ... onder een serie of optieserie verstaan we alle opties met dezelfde onderliggende waarde afloopmaand uitoefenprijs en van hetzelfde type calloptie...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.