woensdag 14 mei 2014

Butterfly spread

Butterfly spreadEen butterfly spread, ook wel gewoon butterfly,  die soms ook wel sandwich spread wordt genoemd is een optiepositie bestaande uit een short calloptie, een long calloptie, een long putoptie en een short putoptie. Maar het is ook heel goed mogelijke om combinaties van long/short putopties of callopties te gebruiken. Dus alle opties van hetzelfde type.

Bijvoorbeeld een long call 90, twee short calls 100 (die met z'n drieën een ratiocallspread vormen ) en een long call 110 (om het risico van de ene ongedekte optie van de  ratiocallspread te dekken) levert ons exact hetzelfde beeld op.

De Butterfly spread kan zowel in een long of short vorm opgezet worden, afhankelijk van de verwachtingen.


Butterfly spread

Bij een long positie rekenen we op een snelle, vrij forse koersverandering waardoor we winst gaan maken. Deze winst is overigens wel begrensd.

Bij een shortpositie gaan we ervan uit dat de koers min of meer gelijk blijft zodat we in het winstgevende middengebied kunnen blijven zitten. Expiratie in het midden is het beste uitgangspunt. De butterfly is dan een neutrale positie

Deze butterfly spread behoort tot de meer veilige optieposities maar is vaak nauwelijks uitvoerbaar door de enorm hoge kosten van 4 verschillende opties met transactiekosten.

Er zijn specialisten die de theorie aanhangen dat de strike prices altijd op gelijke afstand moeten zitten kosten nooit meer mogen zijn dan 10% van de verschillen tussen de strike prices. Dus als dat verschil een tientje is, gaan we niet meer dan 1 euro uitgeven.


De verschillen in bied- en laatprijzen in combinatie met de commissies draaien deze op zich zeer interessante optiepositie vaak op voorhand al de nek om.

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.