zaterdag 12 april 2014

formele economie

formele economie


Formele economie betreft zaken waar je een inkomen voor ontvangt

De formele economie baseert zich alleen op die zaken meten waarvoor een inkomen wordt ontvangen. Dat kan in de vorm van geld geld zijn en soms in natura. Daarbij gaat het dan over voor iedereen zichtbare transacties.

formele economie

Naast de formale economie staat de informele economie

Maar mensen maken en doen heel wat dingen zonder dat daar een vorm van betaling tegenover staat. Het werk in de huishouding is daar een belangrijk voorbeeld maar ook is er sprake van allerlei doe-het-zelf activiteiten als repareren, timmeren en schilderen. Ook dit brengt allerlei economische activiteiten met zich mee die niet als zodanig onderkend worden omdat ze niet feitelijk zijn vastgelegd. En dan is er nog heel veel vrijwilligerswerk, zowel in het verband van verenigingen als daarbuiten. We hebben het in dit verband over de informele economie.

Zowel de formele economie als de informele economie hebben met economie te maken: er wordt immers in beide gevallen in behoeften van mensen voorzien.

Formele economie naast de verborgen economie

En valt ook de verborgen economie buiten de formele economie. Dat is de wereld van de zwartwerker. Dat is helemaal nergens na te gaan of te controleren. Maar het vermoeden bestaat dat het hier om een fors gedeelte van de economie gaat.

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.