zondag 30 maart 2014

Spaargedrag

SpaargedragHet spaargedrag is het feit om particulieren hun geld gaan oppotten of het juist uit gaan geven. (ontpotten) Dit laatste heeft vaak weer flinke gevolgen voor de econonomische groei in een land.

Ook speelt de manier waarop men spaargeld wegzet een rol bij het spaargedrag. Denk bijvoorbeeld aan kortlopende spaarrekeningen, deposito's, beleggingen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties etc. wat weer gevolgen heeft voor de geldhoeveelheden.

Overheden hebben vanwege deze factoren nog wel eens de neiging om een zekere invloed op het spaargedrag van de inwoners van een land uit te oefenen.
Gebruikte begrippen in spaargedrag


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandelen
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
geld
  ... het ons maar al te bekende geld is in feite een geformaliseerde vorm van koopkracht of van vermogen...Lees meer
groei
  ... onder grijze handel verstaan we de handel in effecten die binnenkort op de markt komen maar die nu nog...Lees meer
ontpotten
  ... ontpotten is het tegengestelde van oppotten en wil zeggen dat het geld dat in reserve werd gehouden en aan de...Lees meer
spaargeld
  ... onder spaargeld of savings in het engels verstaan we het deel van het beschikbaar inkomen dat niet direct nodig...Lees meer

Begrippen waar spaargedrag in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

aanbodeconomie
  ... de aanbodeconomie is een stroming binnen de economische wetenschap die de groei van de economie volledig verklaart uit de groei...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.