maandag 24 maart 2014

Roze bril

Roze bril

De roze bril is bij veel beleggers nog steeds het meest gebruikte selectie-instrument voor aandelen.

En anders zijn er velen te vinden die de argeloze aankomende belegger wel een roze bril op de neus weten te zetten.

Want er wordt feilloos gebruik gemaakt van het psychologische verschijnsel dat mensen de kans op het optreden van een positieve gebeurtenis nu eenmaal hoger inschatten dan dat van een negatieve gebeurtenis.

En dat heeft natuurlijk weer van alles te maken met het verschijnsel dat die positieve kansen in allerlei mediacampagnes dik uitgemeten worden, maar dat de kans op verlies gewoon genegeerd wordt.

En dat leidt weer tot allerlei verhalen in de media van opgelichte mensen.

De Romeinen wisten het al: "Qui vult decipi, decipiatur" ofwel "wie bedrogen wil worden, wordt bedrogen".

Zo lezen we in de Financiële Telegraaf van 1 juni 2013
: Nederlandse belegger zet roze bril op
AMSTERDAM - De ING Beleggersbarometer is fors gestegen: van 95 in april naar 110 over mei. Sinds juni 2011 is het vertrouwen onder Nederlandse beleggers niet ... lees meer
Gebruikte begrippen in roze bril


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

belegger
  ... Onder een belegger verstaan we een bedrijf of persoon die zich bezighoudt met het beleggen van overtollige geldmiddelen teneinde hier...Lees meer
verlies
  ... we spreken van een verlies als de gerealiseerde opbrengst van een financiële transactie een lager bedrag opbrengt dan de investering...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.