woensdag 11 april 2018

Trendvolgend tradingsysteem

Trendvolgend tradingsysteem


Tradingsystemen worden wel in twee groepen onderverdeeld, namelijk de trendvolgende systemen en de countertrend systemen.

Bij een trendvolgend systeem proberen we uiteraard met de trend mee een zo lang mogelijk gedeelte van de trend mee te pakken. Dat klinkt simpel genoeg maar het betekent zo vroeg mogelijk instappen en zo laat mogelijk uitstappen en dat heeft wat voeten in aarde.


Tijdig instappen

Een trend begint uiteraard altijd in een periode dat er geen trend is. Één beweging of doorbraak zal het begin zijn maar welke is dat? We weten het niet. En dus kunnen we alleen elke mogelijke beweging die een begin kan zijn uitproberen door een positie te openen. Is er geen sprake van een beweging die doorzet dan moet deze snel met behulp van een stop worden afgesloten. En dat gebeurt dan ook. Uiteindelijk zal de goede start van de trend er bij zitten maar dat kan even kosten.

We zien de mislukte starts en de stops als rode streepjes terug in de grafiek.

Tijdig uitstappen

Aan de andere kant, aan het einde van de trend zitten we met een soortgelijke situatie. We zijn in een trend altijd wel wat korte terugval momenten. Maar dan moeten we gewoon blijven zitten. Een snelle reactie middels een stop zoals aan de entrykant is dus uitgesloten. Maar wat dan wel? Het antwoord is simpel, een tijdje wachten tot er echt sprake is van een trendomslag. Maar we zullen dan beslist al fors over het hoogste punt heen zijn. En dus moeten we een flink verlies aan het einde van de trend incasseren. Vaak zal men bijvoorbeeld een langlopend voortschrijdend gemiddelde gebruiken om de trend aan te geven. Pas een doorbreken van dit voortschrijdend gemiddelde (de groene lijn) is dan het echte exitsignaal waarop de positie wordt gesloten.

Beide fenomenen zijn bekende eigenschappen van trendvolgende tradingsystemen. Ze maken het gebruik ervan echter niet eenvoudig. Een trader moet bereid zijn eerst een flink aantal missers bij de entry te incasseren om uiteindelijk te maken te krijgen met een forse tik aan het einde.