Zoeken in deze blog

Translate

donderdag 12 april 2018

Cash-Secured Put Writing

Cash-Secured Put Writing


Voor een belegger met een redelijke aandelenportefeuille zijn er meestal nog wat mogelijkheden om wat extra geld bij te verdienen. Ook moet er reservegeld zijn voor aankoop of er moet een mogelijkheid zijn om op basis van margin te kopen. In dat laatste geval is slechts een flinke aanbetaling vereist en de rest is op lening basis. De voorwaarden verschillen van bank tot bank dus dat zult u bij uzelf even na moeten kijken.


Cash-Secured Put Writing


Cash secured put writing is een manier om naast die portefeuille wat extra contanten te verdienen dan wel een set aandelen met korting aan te kopen. Het is een gemakkelijke manier om het rendement van uw effectenportefeuille te verhogen.

De basisstrategie


1. Zoek een aandeel uit dat u best voor een bepaalde prijs in bezit wilt krijgen.


2. Zoek dan naar put opties voor dat aandeel. Neem de uitoefenprijs die u best voor het aandeel wilt betalen.


3. Verkoop één putoptie contract (100stuks) voor elke 100 aandelen die u wel zou willen gaan kopen.

En herhaal dit als de putoptie is afgelopen.

Het uiteindelijke idee achter deze strategie is om inkomen te genereren uit opties de waardeloos aflopen. 

Zeker in een stijgende markt zal het veelvuldig gebeuren dat u op die manier geld binnenhaalt.

Maar het kan ook anders gaan. Als het aandeel wat wegzakt kunnen uw putopties in-the-money raken. En dat betekent een koopplicht ten opzichte van de houder van de opties. U moet de aandelen kopen, ongeacht de koers van de aandelen van dat moment. Dit kan uiteraard heel onvoordelig zijn.

Dus u moet altijd voldoende geld bezitten om de aandelen af te kunnen nemen . Of u moet met uw aandelenportefeuille als onderpand,  bij de bank of commissionair kunnen lenen als de eigenaar van de opties zijn rechten uitgeoefend wil zien. 

Voor het aangaan van die plicht heeft u tenslotte ooit geld gevangen, nietwaar? Nu moet u uw plicht nakomen. Het is niet anders.

Deze strategie genereert dus inkomen, maar het bedrag dat u met deze cash-secure puts kunt verdienen is altijd beperkt tot de premie die u ontvangt bij het openen van de positie. 

En mochten de aandelen sterk stijgen, dan mist u die stijging want uw opties gaan niet mee met die stijging.

Een voorbeeld ter verduidelijking


Belegger Piet is een fan van het aandeel XYZaX dat op dit moment €240 noteert. Piet wil best nog wel wat meer aandelen XYZaX, maar dan wel als hij ze op €220 kan kopen.

In plaats van aandelen bij te kopen op €240 besluit Piet daarom om 2 put-contracten XYZaX op uitoefenprijs 220 te verkopen.  De put-opties lopen twee maanden later af en Piet ontvangt €1 per optie dus €100 per contract. Bij twee contracten kan hij op dit moment €200 in zijn portemonnee steken maar daar staat dan wel een afnameplicht van 200 aandelen XYZaX tegenover.

Er ontstaan twee nu mogelijkheden:

1. Het aandeel is gestegen

Het aandeel XYZaX staat boven de €220 op de uitoefendatum. Dat betekent dat Piet de premie verdiend heeft. Hij kan de actie opnieuw doen met nieuwe opties XYZaX. In principe kun je het bij een looptijd van 2 maanden een keer of 6 per jaar doen. Dat is een extra rendement van 4% per jaar wat bij de huidige rentetarieven niet eens zo slecht is.

2. Het aandeel is verder gezakt dan verwacht

Het aandeel XYZaX is gezakt na de expiratie. Dat betekent dat Piet aangewezen zal worden om de aandelen af te nemen. En wel voor €220. Stel nu eens dat de koers gedaald is naar €210. Dan koopt Piet de aandelen nu duurder dan wanneer hij deze constructie niet had gebruikt. Er staat wel een ontvangen premie van 1€ per optie tegenover die je van de aankoopprijs af mag trekken. Piet koopt dus eigenlijk voor €220 - €1 = €219.

Cash-Secured Put Writing is voor creatieve beleggers

Dus bent u een creatieve belegger? Kijk dan eens wat er mogelijk is om door het systematisch schrijven van zowel callopties als putopties op uw aandelen mogelijk is. 

Vaak is er nog een leuk extra rendement mee te maken. Maar het vraagt wel het nodige werk. U moet het daarom wel leuk vinden. De meeste banken zijn niet geneigd dit soort acties over te nemen.
                                                                                                                                                                                     

Onze boekenserie
tijdelijk maar €2,- per boek


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Onze gratis BITCOIN cursus,
geen verplichtingen,
geen registratie.


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.