donderdag 9 juli 2015

topdown benadering van beleggen

topdown benadering van beleggen


De topdown benadering is een vrij bekende beleggingsmethodiek, in het algemeen gebaseerd op fundamentele analyse.

Hierbij wordt allereerst een onderverdeling gemaakt van de op dat moment aantrekkelijkste landen of sectoren om in te beleggen. Op zich niet iets wat eenvoudig hard te maken is. Het is meestal een persoonlijke voorkeur van de beleggingsanalist dan wel het is voorgeschreven door het bedrijf waar hij voor werkt.

Zijn de beste landen en sectoren eenmaak bepaald, dan wordt daarna een poging gedaan om in die landen of binnen die sectoren de meest aantrekkelijke aandelen te vinden.

Ook dat is minder simpel dan het lijkt. Zeker als meer exotische landen als aantrekkelijk worden gekenschetst. En dat is nog niet eens zo vreemd want die staan nog aan de vooravond van hun ontwikkeling en dus van eventuele stijgingen.

Het is echter buitengewoon lastig om echt goede informatie uit die landen te krijgen die én direct van de bron vandaan komt én ook 100% betrouwbaar is.

Kortom, de topdown benadering van beleggen is niet iets wat je even op een late vrijdagmiddag doet.


Gebruikte begrippen in topdownbenadering


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandelen
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer