Trading is een afweging van waarschijnlijkheden
Een trader die het een tijdje vol wil houden, zal een tradingsysteem moeten bouwen. Of laten bouwen, al zal het niet meevallen om tegen een redelijk bedrag de benodigde kennis en ervaring te vinden bij een programmeur die dit regelen kan.
Een alternatief is het kopen van een kant-en-klaar systeem maar ook dat kent de nodig bezwaren, waarbij de voornaamste is, dat de werking nooit 100% vrijgegeven wordt. Dat zorgt al voor een flinke blokkering van de mogelijkheden, want wat voor de ene beleggingsmogelijkheid goed werkt hoeft dat voor een andere nog niet te doen.
In feite moet een systeem twee belangrijk zaken ondersteunen, namelijk het nemen van beslissingen en het beheren van het tradingkapitaal. Een techniek die bij ervaren traders bekend staat met de naam "moneymanagement". Hoewel ook dat laatste punt natuurlijk vaak een kwestie van het nemen van beslissingen is.
Een al wat ouder maar werkend moneymanagementsysteem aan het werk |
Veel mensen denk dat een beslissing een kwestie is van doen of niet doen. Ze verwachten daarbij een bepaalde uitkomst en gaan er dan van uit dat die uitkomst zich wel of niet voor zal doen. Daar zit een gevaarlijk misvatting. Want dat de toekomst zich in de financiële wereld wel zal ontvouwen als we willen, is wel heel naïef gedacht.
Er zijn altijd minimaal twee mogelijkheden, die we uit moeten drukken in een onderlinge verhouding van waarschijnlijkheden. De kans dat fonds x een waarde van 100 euro haalt schatten we bijvoorbeeld in op 95%. Maar dan blijft er ook nog een kans over dat dit niet gebeurt. Voor beide mogelijkheden moeten we eigenlijk een actie inplannen.
Maar vaak zijn er nog wel meer tussenstappen ook. Dan hebben we niet alleen te maken met twee mogelijkheden, maar met veel meer.
Bijvoorbeeld de kans dat we 85 halen. De kans dat we 90 halen. De kans dat we 100 halen. En allemaal met de mogelijkheid dat het ook niet gebeurt. Toch zien we dat de meeste traders het feit dat ze er naast kunnen zitten met hun verwachtingen nauwelijks meetellen. De meeste zijn zo overtuigd van het eigen gelijk dat alleen een kans van 100% in aanmerking komt. Overigs is dat één van de redenen dat het zo vaak mis gaat.
Dat leidt er toe, dat er vaak helemaal geen sprake is van wel of niet doen, maar van reeks aan berekeningen van diverse waarschijnlijkheden die ook nog eens tegen elkaar afgewogen moeten worden. En dan is een goed tradingsysteem dat ons ondersteunt met al dit soort lastige berekeningen wel verdraaid handig.
Dit soort berekeningen komen wel vooral tegen bij de handel in opties. En dan niet die gokelementen die tegenwoordig ook bekend staan als optie, maar gewone call en put opties zoals die al vele jaren op de markt te verkrijgen zijn en die een enorm scala aan mogelijkheden bieden voor de iets meer ervaren handelaar die zich de materie heel goed eigen heeft gemaakt.