Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

zondag 20 november 2022

Goede traders hebben voldoende aan een gekreukeld papiertje

Goede traders hebben voldoende aan een gekreukeld papiertje

Traden op zelf-getekend ruitjespapier

Soms duiken er in tijdschriften en dergelijke van die mooie oude grafieken op. Bijvoorbeeld van de bekende belegger en trader Chan. Die zijn getekend met de hand op ruitjespapier of zelfs op blanco papier, waar hij zelf de ruitjes opgetekend had. Vaak met allerlei aantekeningen er op. Van die nauwelijks leesbare krabbels, waar een dokter nog jaloers op zou worden.+


De moderne trader verdwijnt achter de beeldschermen

Chan verdiende geld met die grafieken. Hij was één van de eerste chartreaders, een voorloper van de latere technische analisten, een groep enthousiastelingen die we nu achter de meest geavanceerde beeldschermen zien zitten op de foto's die de bedrijven waar ze werken verspreiden. Hoe groter het scherm, hoe beter de resultaten, zo lijkt het af en toe wel. Maar schijn bedriegt. Chan verdiende niet alleen geld, hij verdiende zelfs heel veel geld. En dat is andere koek. Want of je goed geld verdient met trading, is nauwelijks afhankelijk van de grootte van je beeldscherm en de snelheid van je computer.

Goed beslissen en ook doen, dat is de kunst

Het beheersen van technische analyse is één ding, het verdienen van geld er mee is iets totaal anders. Want dan komen alle minder technische zaken om de hoek kijken, waaronder de allerbelangrijkste zoals tradingpsychologie en dergelijke. Want het instappen en uitstappen in een positie is voor de meeste mensen heel wat meer dan een druk op de knop. Het is een zware beslissing waar menigeen letterlijk buikpijn van krijgt. Want het gaat namelijk lang niet altijd goed. Afhankelijk van de kwaliteit van je tradingsysteem zal het zelfs ongeveer in de helft van de tijd niet goed gaan. Zo vaak? Ja zo vaak! Dat klinkt allemaal niet zo best, nietwaar? En dat is het ook niet. Want er is alleen geld met trading te verdienen als je consequent je verliezen afkapt. Als je echt handelt en op die knop drukt, zodat die verliezen niet te hoog oplopen. Dat betekent heel eenvoudig voor jezelf bekennen dat je het bij het verkeerde eind had.


Tja, een fout toegeven is lastig

Voor heel veel traders is het heel moeilijk om dit aan zichzelf te bekennen en dan ook nog eens te gaan handelen. Handelen door daadwerkelijk een trade af te breken. Alleen de beste traders kunnen consequent onder ogen zien dat mislopende trades gewoon bij de beurzen horen. Dat mislopende trades zeer regelmatig voorkomen. En dat het ego dus regelmatig onder druk staat. Traders maken fouten. Traders maken zelfs heel veel fouten. Is dat erg? Nee, helemaal niet. Het hoort er bij. Het maken van fouten is een belangrijk onderdeel van het vak. Net als dat het onderkennen van die fouten er bij hoort. En we van die fouten kunnen en moeten leren. Wat we ook moeten leren is jezelf en je mede-traders op de schouders te slaan als ze het goed deden. Want ook een complimentje op zijn tijd is natuurlijk belangrijk.

Goed omgaan met foute beslissingen maakt je een goede trader

Als je eenmaal geleerd hebt dat fouten en de daarbij behorende verliezen een onderdeel van het vak zijn, dan kun je pas echt beginnen met leuk geld te verdienen. En denk dus niet dat het resultaat ook maar op de geringste manier af hangt van je peperdure apparatuur en je geavanceerde software. Volgens vele onderzoeken is je tradingsysteem bepalend voor 10% van je resultaat. Inderdaad, slechts 10%. Ofwel 90% zijn andere zaken zoals moneymanagement en tradingspsychologie


Tot slot van dit artikel

Logisch dat Chan die de overige 90% beheerste met zijn flodderpapiertjes en aantekeningen in doktershandschrift zoveel geld wist te verdienen. Wil je geen vermogen uitgeven aan systemen die jouw resultaten nauwelijks beïnvloeden? Die niet ingewikkelder zijn dan strikt nodig? Ga dan aan de gang met dagelijkse grafieken die zich in de loop der jaren bewezen hebben, zoals bijvoorbeeld de grafieken bij dit artikel.


Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.