Zoeken in deze blog

Translate

zondag 12 juni 2022

Het gevaar en de voordelen van testsoftware

Het gevaar en de voordelen van testsoftware

Waar hebben we het over?

Er bestaan vele soorten software waarbij allerlei testen op koersen en indien voorradig op andere kengetallen gedaan kan worden. Deze software kan zowel in ons voordeel als in ons nadeel worden gebruikt.


Hoe werkt deze optimalisatiesoftware?

Er bestaan vele soorten software waarbij allerlei testen op koersen en indien voorradig op andere kengetallen In het algemeen werkt het zo dat er een paar variabele gegevens veranderd kunnen worden zodat te zien is wat het effect is op het uiteindelijke rendement. Als we bijvoorbeeld een veelgebruikte aanpak nemen als het kruisen van twee voortschrijdende gemiddelden, dan laten we de korte lopen van 5 tot 15 dagen en de lange van 20 tot 50. Alle combinaties worden doorgerekend. En daar komt een optimaal getal uit. Deze aanpak is geweldig om jezelf stinkend rijk te rekenen. Het geeft een mooie uitkomst op de vraag "Wat zou ik verdiend hebben, gesteld dat ik het ook gedaan zou hebben?". Altijd een interessante vraag en een boeiend antwoord. We hebben een "getuned", "getweakt" of "Geoptimaliseerd" systeem gekregen. Leuk om te hebben. Maar je het er verder helemaal niets aan.

Een geoptimaliseerd systeem werkt niet

Want door dit zogenaamde optimaliseren wordt een aanpak geregeld die het in een bepaalde periode goed deed. Maar dan wel onder allerlei aannames. En wie zegt dat deze aannames nog steeds geldig zijn en dat ze zich in de toekomst weer voor blijven doen? Niemand, waarschijnlijk. Zelfs de best geoptimaliseerde systemen vallen dood in de praktijk. Dit is dus geen goede aanpak van het testen van systemen. Maar wat dan wel.

Het in-huis ontwikkelde trendkanaalsysteem
Het in-huis ontwikkelde trendkanaalsysteem heeft er al 25 jaar trouwe dienst opzitten en voldoet nog steeds prima. Het is gebouwd op robuustheid. Aan optimaliseren is nooit gedaan. Dat was ook niet nodigTesten op robuustheid werkt wel goed

Waar deze software wel goed voor is, is om de robuustheid van een systeem te volgen. Dan krijgen we een antwoord op een vraag als "Wat gebeurt er als een bepaalde variabele of een set van variabelen verandert?". Een robuust systeem is niet erg gevoelig voor veranderingen in de omgeving. Als we dat met test constateren dan weten we dat we een systeem hebben dat het waarschijnlijk in de toekomst wél zal blijven doen. Een prettige vergroting van onze zekerheid met het systeem. En zekerheid is weer nodig om tot handelen over te gaan.

Conclusie

Als we onze testsoftware gebruiken om het rendement van het systeem uit het verleden steeds hoger te krijgen dan zijn we verkeerd bezig. Als we de software gebruiken om de robuustheid van ons tradingsysteem te verbeteren, dan maken we pas een goed gebruik van de vaak zeer krachtige software

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.