Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

maandag 25 april 2016

Warren Buffett

Warren Buffett 


Warren Buffett is een van 's werelds bekendste  beleggers. Warren Buffett  is nu directeur van Berkshire Hartaway, een beleggingsmaatschappij.

De beleggingsmaatschapppij is zeer succesvol. Als iemand bij de start in 1956 voor 10.000 dollar  participaties in beleggingsfonds van Warren Buffett had genomen, zouden deze nu 280 miljoen waard geweest zijn.

De vuistregels die Warren Buffett  hanteer voor het selecteren van zijn beleggingen zijn bedrieglijk simpel:


 • Kijk niet naar de aandelenmarkt als geheel   
 • Maak je geen zorgen over de economie   
 • Koop het bedrijf, niet het  aandeel .


Het belangrijkste van deze punten is misschien wel dat Buffett niet denkt in termen van aandelenmarkten of beurzen. Aandelen zijn onbelangrijk, het is bij Warren Buffett het bedrijf dat achter de aandelen zit dat voor hem telt bij de beslissing om al dan niet in het bedrijf te investeren.

Elk aandeel hoort bij een bedrijf, een organisatie waar leiders, managers de dienst uitmaken en waar mensen in dienst zijn. Een onderneming die producten of diensten levert aan klanten. Buffett zei hierover zelf:

"we kijken alleen naar individuele bedrijven. En als we het over aandelen hebben denken we niet in termen van papiertjes die op en neer gaan in de kranten. We beleggen in bedrijven, niet in een tickersymbol".

Buffett is daarbij uitsluitend geinteresseerd in het kopen van wat hij buitengewone bedrijven noemt. Kenmerken van deze bedrijven zijn:


 • dat ze geen geen buitengewone schulden hebben, 
 • De doelstelling en de producten van het bedrijf moeten simpel te begrijpen zijn.
 • De winsten mogen best verder in de toekomst liggen, als ze maar redelijk zeker zijn. 5 tot 20 jaar is voor Warren Buffett acceptabel.

Deze periode bepaalt daarmee ook direct de beleggingshorizon waar we over praten.

Er moet sprake zijn van een controleerbare zekerheid waarbij elke vorm van "hopen" in plaats van "weten" als verkeerd wordt gezien.


Zelf Beleggen als Warren Buffett. Kan dat?


1. Begrijp het bedrijf en wat het doet.
Een bedrijf dat diensten verleent voor obscure computersoftware, waarbij alleen intimi begrijpen wat er gebeurt, valt dus voor de meeste beleggers af. Buffett heeft zelf een voorkeur voor wat hij "consumer goods" noemt. Hieronder vallen bijvoorbeeld voedingsmiddelen en dranken, dagbladen, verzekeringsmaatschappijen, meubilair, ofwel die zaken die iedereen op zijn tijd wel nodig heeft.

2 Kies sterke bedrijven
Zoek naar bedrijven die al een aantoonbare voorsprong hebben op hun concurrenten. Die voorsprong uit zich bijvoorbeeld door de ligging van het bedrijf, de al gevestigde merknamen en de bekendheid van de merken, of het bedrijf in het bezit van patenten is etc. Dit maakt hun toekomst qua rendement en risico beter te voorspellen.

3. Kies voor bedrijven die nog groeien
Hoewel je in principe ook geld kunt verdienen met bedrijven die niet meer groeien, (bijvoorbeeld omdat ze dividend uitbetlane of doordat ze hun aandelen terugkopen) heeft het de voorkeur van Warren Buffett om te beleggen in groeiende bedrijven.

4. Kies fondsen met een redelijk rendement
En naast dat rendement een goede verwachting voor het toekomstige rendement.  Een rendement van 15% is noodzakelijk om het op de lange duur beter te doen dan spaargelden.

5. Zoek bedrijven met weinig schuld.
Aflossing van de schulden en het betalen van de rente kosten gewoon teveel geld dat beter besteed zou kunnen worden. En als er al veel schuld is dan maakt dat het aantrekken van geld voor expansie een stuk moeilijker. Kengetallen die daarbij worden bekeken zijn de debt to equity ratio, de current ratio en de quick ratio.

6. Spreiding in de portefeulle is niet van belang
Dit is natuurlijk fors in tegenstelling tot de meeste beleggers die pogen hun risico te verminderen door beleggingen te spreiden. De portefeuille van Warren Buffett bevat een gering aantal van deze speciale fondsen. Het voordeel is dat die fondsen dan ook in flinke aantallen gekocht kunnen worden.

“I will tell you how to become rich. Close the doors. Be fearful
when others are greedy. Be greedy when others are fearful.”
– Warren Buffett

7. Onthoud de volgende uitspraken van de meester:

 • Je hebt geen gelijk of ongelijk omdat de massa het al dan niet met je eens is. Je hebt gelijk omdat je gevens en je redenatie correct zijn
 • Wees voorzichtig als anderen hebzuchtig worden wees zelf alleen hebzuchtig als anderen in paniek gaan raken
 • Als u er niet tegen kunt dat uw belegging 50% in waarde daalt en in paniek raakt dan hebt u op de financiĆ«le markten niets te zoeken
 • Optimisme is de grootste vijand van de rationele belegger
 • Als je in staat bent om "nee" te zeggen heb je als belegger een grote voorsprong
 • Je kunt grote successen behalen door niets te doen. Maar veel beleggers kunnen de verleiding om te kopen of te verkopen niet weerstaan.
 • Afwachten tot vervelens toe is de hoeksteen van het beleggen
 • Een belegger moet handelen alsof hij in zijn leven slechts 20 kansen krijgt om dat te doen
 • De sprongen in de koersen zijn meer te danken aan het lemming-achtige gedrag van grote beleggers dan dat het iets te maken heeft met de waardering van het bedrijf waar ze de aandelen in bezitten. 
 • Lemmingen hebben een slechte naam als groep maar individueel is er nog nooit eentje slecht in het nieuws gekomen
 • Investeer nooit in een bedrijf dat je zelf niet begrijpt.
 • Je kunt risico beperken door je slecht op een paar bedrijven te concentreren
 • Koop bedrijven met een lange geschiedenis qua winstgevendheid en die dominant zijn in hun markt
 • Je hoeft als belegger maar een paar dingen goed te doen zolang je de grote fouten maar weet te vermijden. 
 • Kijk niet naar jaarresultaten maar beoordeel de cijfers over een periode van vier of vijf jaar. 
 • Kijk naar het rendement van de belegging als geheel en niet naar de winst per aandeel.
 • Heeft het bedrijf waar u in beleggen wilt goede vooruitzichten voor de lange termijn?
 • Om buitengewone resultaten te behalen is het niet nodig om buitengewone dingen te doen. 
 • Bedenk dat de markten zelf manisch-depressief zijn
 • Koop een deel van een bedrijf in plaats van aandelen
 • Zoek bedrijven die een kans maken op hoge rendementen
 • Het belangrijker om "nee" te zeggen tegen een beleggingsmogelijkheid dan "ja"
 • Beleggen is iets voor de lange termijn
 • Een brede spreiding is alleen nodig bij beleggers die niet weten wat ze aan het doen zijn.
 • Een belegger met een belang in een uitstekend bedrijf moet net zo met de aandelen omgaan als dat de eigenaar van het gehele bedrijf zou doen. 


Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.