Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

dinsdag 19 april 2016

Loondervingsverzekering

Loondervingsverzekering


De loondervingsverzekering is een verzamelnaam voor de verzekeringen die voorzien in een vorm van een uitkering voor mensen die om wat voor reden dan ook niet meer kunnen functioneren op de arbeidsmarkt.

Voorbeelden van dit soort verzekeringen zijn de WAO (en later de WIA), Werkloosheidswet en de ziektewet. Deze verzekering zijn gebaseerd op een grote groep -verplicht- aangesloten verzekerden die gezamenlijk de premies opbrengen.

Hoe meer deelnemers aan de verzekering er zijn, hoe beter het systeem van loondervingsverzekeringen op zich zal functioneren.

Probleem voor deze verzekeringen is echter dat de laatste jaren een groot deel van de verzekerden verschuift van loondienst naar een bestaan als zelfstandige, bijvoorbeeld als ZZP'er.

loondervingsverzekering


Het effect van zzp'ers

Je hebt dan als zelfstandige niet meer te maken met het betalen van verplichte premies voor deze verzekeringen. Maar je hebt ook geen enkel recht als er iets mis mocht gaan. Dat is dan de andere kant van de medaille. Veel ZZP'ers nemen dan ook zelf dat risico of gaan onderling zaken regelen, zoals het zogenaamde broodfonds waarbij men vaak lokaal een vorm van onderling hulp afspreekt. Dat is geen vetpot maar genoeg om van te leven.

Er zijn vele verzekeringsvormen

Uiteraard zijn allerlei verzekeringen in dit gat gesprongen met loondervingsverzekeringen voor de zzp'er maar de premies die voor dit soort verzekeringen gevraagd worden zijn zeker niet mis en voor de kleinere ondernemers feitelijk onbetaalbaar.

Broodfonds als alternatieve loondervingsverzekering.

Wat we wel zien is de opkomst van het zogenaamde broodfonds als alternatief voor voorzieningen die een inkomen moeten garanderen.

Hierbij regelt een groep ondernemers, vaak lokaal of rond een branche georganiseerd,  een soort van fonds waaruit tijdelijke uitkeringen kunnen worden verstrekt. In feite praten we dan van een meer informele vorm van een loondervingsverzekering. Of een soort collectieve voorziening. In feite zoals een verzekering ooit bedoeld was.

Het voordeel van een dergelijk broodfonds is dat je alles zelf kunt regelen en niet meebetaald aan een verzekeringsmaatschappij met grote glazen gebouwen waar hun duizenden managers hun brood in verdienen.

Gezien de hoge kosten en het groeiend aantal zelfstandigen is het einde van dit soort constructies vermoedelijk dan ook nog lang niet in zicht.


Gebruikte begrippen in loondervingsverzekering


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

arbeidsmarkt
  ... De zogenaamde arbeidsmarkt is het geheel van vraag naar en aanbod van arbeid bestaand uit een groot aantal deelmarkten het...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.