Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

maandag 30 november 2015

OPEC

OPEC


OPEC Organization of Petroleum Exporting Countries
Droom van de OPEC
De OPEC ofwel de Organization of Petroleum Exporting Countries is een samenwerkingsverband opgericht in 1960 van ruwe olie-exporterende landen maar is in feite een prima voorbeeld van kartelvorming. De meeste deelnemers zijn Arabische landen.

De meeste reserves werden in deze landen verwacht alhoewel hier door betere winningstechnieken van ruwe olie een kentering gaande is. Er zijn zelfs prognoses dan in 2017 de USA de grootste producent van ruwe olie zullen zijn. Deze olie komt voor een groot deel uit schaliegas en -olie.

De OPEC heeft de wereld in 1973 en 1979 verrast met grote prijsverhogingen. De organisatie geeft af en toe de indruk net zo politiek gedreven als economisch bezig te zijn.

Omdat men de productieniveaus onderling kan regelen heeft men ook de prijsvorming in handen. Wel heeft men regelmatig last van dissidente leden wat het belang dan weer flink laat kelderen.


Qatar verlaat OPEC

Qatar heeft laten weten dat het  zich per 1 januari 2019 terugtrekt uit de Opec, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen. Daarmee is het land vanaf die datum niet meer gebonden aan de productieafspraken die door de OPEC worden gemaakt. De energieminister van Qatar liet dit 1 dec 2018 weten tijdens een persconferentie. Als reden wordt aangegeven dat het land van olie naar gas over wil schakelen, wat niet onder de Opec valt.

Gebruikte begrippen in OPEC


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

organisatie
  ... het begrip organisatie is breder dan alleen onderneming of bedrijf in principe kunnen ook rechtspersonen verenigingen stichtingen en dergelijke onder...Lees meer
producent
  ... de producent combineert productiefactoren om goederen en diensten te vervaardigen en te leveren of anders geformuleerd een persoon of onderneming...Lees meer
ruwe olie
  ... ruwe olie ofwel crude oil in het engels behoort tot de belangrijkste grondstoffen van de moderne maatschappij niet alleen...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.