Zoeken in deze blog

Translate

vrijdag 15 mei 2015

Lorentzcurve

LorentzcurveDe Lorentzcurve of lorentzkromme wordt gebruikt om te zien hoe een bepaalde statistische verdeling tot stand komt.

Bijvoorbeeld de verdeling van de inkomens in een land.

In principe geeft de Lorentzcurve scheefheid van de verdeling van de personele inkomens in een grafiek weer. Hiertoe wordt het percentage mensen met een inkomen, gerangschikt van laag naar hoog op de x-as. Het percentage van het totale inkomen staat op de y-as weergegeven.
Dus hoe hoger het inkomen, hoe verder naar rechts het in de grafiek te vinden is. Zou elke eenheid evenveel verdienen dan vormt zich een rechte lijn. Halverwege is de helft verdient. Op driekwart is driekwart verdiend etc. Zou op de helft nog niet de helft van de inkomens verdiend zijn dan zakt de curve onder de 45 graden lijnen.

Daarmee zien we dat hoe verder de gevormde curve van die 45 graden lijn af komt te liggen, hoe groter de inkomensverschillen zijn.

De mate van bolheid of buikigheid geeft de mate van scheefheid weer.

De Lorentzcurve van een enkel geval zegt niet veel.

Meestal worden ze vergeleken met andere curven, bijvoorbeeld met een tijdsverschil ertussen. Of vergelijking van de curven van verschillende landen.
Gebruikte begrippen in lorentzcurve


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

curve
  ... een curve is een niet onderbroken grafische voorstelling van een reeks getallen in een bepaald tijdsinterval...Lees meer
grafiek
  ... een grafiek is een manier om een reeks getallen zoals koersen visueel weer te geven...Lees meer
inkomensverschillen
  ... elk land kent inkomensverschillen zelf als de overheid dit tegengaat zal er nog een zwart of grijs circuit overblijven dat...Lees meer

Begrippen waar lorentzcurve in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

nivelleren
  ... nivelleren betekent letterlijk gelijker maken het nivelleren van inkomens betekent dat de verhouding tussen hoge en lage inkomens kleiner wordt...Lees meer

Onze boekenserie
tijdelijk maar €2,- per boek


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Onze gratis BITCOIN cursus,
geen verplichtingen,
geen registratie.


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.