dinsdag 14 april 2015

bijgeloof van beleggers

Bijgeloof van beleggersDe volgens de theorie zo rationele belegger zit vol met bijgeloof.

Zo zijn de grootste crashes van de aandelenbeurzen altijd eind oktober geweest en we zien altijd dat beleggers nerveus worden als eind oktober gaat naderen.

Daarnaast waren het altijd oneven jaren, en bij voorkeur met een 7 of een 9 aan het einde.

Zo was er op 19 okt 2007 slechts wat slecht nieuws nodig, dat op andere data waarschijnlijk volledig genegeerd zou zijn, om een val van ruim 360 punten van de Dow Jones te geven.

Dat er op deze manier sprake is van een stukje zelfvervullende profetie zonder enige onderliggende logica is alleen aan beleggers met kennis van beleggerspsychologie duidelijk te maken.
Gebruikte begrippen in bijgeloof van beleggers


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

belegger
  ... Onder een belegger verstaan we een bedrijf of persoon die zich bezighoudt met het beleggen van overtollige geldmiddelen teneinde hier...Lees meer
beleggerspsychologie
  ... De beleggerspsychologie ofwel de psychologische factoren bij beleggen en handelen zorgen voor van 50% van de resultaten en dus ook...Lees meer
data
  ... eerste betekenis van data in de ict wereld hebben we het over gegevens of informatie in machinaal of elektronisch leesbare...Lees meer
zelfvervullende profetie
  ... nergens is de kans van het optreden van een zelfvervullende profetie zo groot als in beleggersland...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.