Zoeken in deze blog

Translate

woensdag 17 december 2014

Trend exhaustion index

Trend exhaustion indexDe Trend exhaustion index of TEI behoort tot de minder bekende indicatoren en is bedoeld om te waarschuwen voor het verminderen van de sterkte van een trend. Als de pieken in de grafiek niet meer stijgen is een bullmarket waarschijnlijk bijna ten einde en het tegenovergestelde geldt voor een bearmarket.

De formule van de Trend exhaustion index is

TEI = TEI[gisteren] + 0,18 x (H/A - TEI[gisteren] )

A = aantal gestegen aandelen

H = aantal aandelen dat een nieuwe top heeft bereikt.


Het patroon van de TEI wordt veroorzaakt door het feit dat veel beleggers aan het einde van een trend de neiging hebben om over te stappen naar de zg blue chips. Deze halen daardoor nog wel een new high maar de overige fondsen door de grotere verkoopdruk niet meer.

De Trend exhaustion index is net als de meeste indicatoren zeker niet onfeilbaar en moet met enig verstand worden gebruikt. Maar dan kan de indicator een nuttig onderdeel zijn van de gereedschapskist van een trader.
Gebruikte begrippen in trend exhaustion index


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandelen
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
bullmarket
  ... een bull market is een periode van stijgende koersen dat wil zeggen meer dan gemiddeld stijgend...Lees meer
grafiek
  ... een grafiek is een manier om een reeks getallen zoals koersen visueel weer te geven...Lees meer
high
  ... high is de engelse term voor de hoogste koers die een effect in een bepaalde periode dag week maand heeft...Lees meer
indicator
  ... we komen de term indicator tegen in brede zin en in engere zin in de wereld van de technische analyse...Lees meer
new high
  ... we spreken met name in de technische analyse van een new high als de koers een hoogste punt van...Lees meer
overige fondsen
  ... de overige fondsen zijn de in de officiĆ«le notering opgenomen fondsen met lage omzetten...Lees meer
trend
  ... de trend is de lastig te bepalen langere termijn beweging van een aandeel of de markt in zijn geheel...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.