Goed voorspellen
Kunt u goed voorspellen? Want dat is toch belangrijk als we in aandelen gaan beleggen? Als u al een tijdje meeloopt met het beleggen in aandelen, opties, futures en dergelijke dan weet u hoe moeilijk het is om het "goed te hebben" dan wel om de markt goed te voorspellen.
U besteedt er veel tijd aan. U leest kranten en gespecialiseerde tijdschriften. U lijstert naar financiële programma's op de autoradio en en u kijkt naar de speciale televisieprogramma's. Misschien bent u wel lid van een beleggingsstudieclub en u gaat naar de voorlichtingsavonden van uw bank.
Dan heeft u eindelijk een aandeel gevonden waar u enorme verwachtingen van heeft. U koopt het en de volgende dag gaat het dalen. Of het is een half jaar lang niet in beweging te krijgen en inmiddels zit wel uw geld er in. Het is om moedeloos van te worden. U vertelt anderen gekscherend dat het verstandig is om een tegengestelde positie dan uzelf in te nemen omdat dat wel eens winstgevend kan zijn.
U ontdekt bij uzelf dat u een zekere aanleg hebt om het verkeerd te doen. Jarenlang bent u bezig om te leren beleggen en uw hoeveelheid geld neemt alleen maar af. Één troost: U bent zeker niet de enige. Het is een volkomen normaal verschijnsel.
Maar hoe kan dat nu? Het antwoord vinden we bij de waarschijnlijkheidsberekening. De bekende dan wel beruchte belcurve. De gehele optiehandel in de wereld is gebaseerd op deze waarschijnlijkheidsberekening, evenals elk casino. En dat de laastste groep het goed doet behoeven we u niet te vertellen.
Deze belcurve laat ons zien dat de kans dat een aandeel min of meer gelijk blijft verreweg het grootste is. Dat is statistisch gezien bijna 70% van de kans. Dan blijft er aan weerszijden 15% over. 15% voor de dalers en 15% voor de stijgers.
Dus als u de markt in stapt in de verwachting dat uw aandelen wel direct fors zullen gaan stijgen dan dan heeft u een kans van 85% dat dit NIET gebeurt...
Zou u in een belegging stappen waar u zo weinig kans van slagen hebt?