Belegger
Onder een belegger verstaan we een bedrijf of persoon die zich bezighoudt met het beleggen van overtollige geldmiddelen teneinde hier een toekomstig rendement mee te behalen.Binnen de groep van de beleggers kennen we ook nog eens de groep zogenaamde rationele beleggers
Is het doel meer gericht op de korte termijn dan spreken we liever van een trader of -met een meer negatieve klank- speculant.
Een belegger is in principe iemand die iets van waarde koopt omdat hij gelooft dat hetgeen hij gekocht heeft omhoog zal gaan in waarde, wat het ook zijn mag (Aandelen, huis, kunst)
Een echte belegger denkt daarbij in perioden van jaren of zelfs tientallen jaren. Ze kopen aandelen niet vanwege het aandeel maar om een deel van het onderliggende bedrijf, waar ze in geloven, te bezitten. Ze gaan er daarbij van uit dat een waardestijging van het bedrijf wel weerspiegeld zal worden in de waarde van het aandeel
Een typisch voorbeeld van een dergelijke belegger is Warren Buffet die als één van de meest succesvolle beleggers ooit wordt gezien.
Een grote denkfout is echter dat alle beleggers zich zo netjes volgens het ideaalbeeld gedragen.
De belegger als rationeel denkend wezen
Bekijkt u wel eens cartoons, of leest u stripverhalen? Dan kent u het wel, plaatjes van personen die elkaar verdringen omdat er een koopje in de uitverkoop te halen valt.
Het is kennelijk een bekend en herkenbaar beeld, dat mensen proberen om zaken zo goedkoop mogelijk te bemachtigen.
In de economie vinden we ook diverse theorieën die dit bevestigen.
De rationele mens streeft naar een maximale behoeftebevrediging tegen een zo laag mogelijke prijs, zo leerde ik vroeger op de HBS van mijn economiedocent.
Aangezien beleggers ook mensen zijn, zou je mogen verwachten dat je daar een volkomen rationeel gedrag terug zou vinden.
Tenslotte zijn de bedragen waarover het gaat meestal ook veel groter.
Maar ik neem u even mee naar een paar observaties uit mijn vroegere praktijk als beleggingsadviseur:
1 - Er wordt een seminar georganiseerd.
De ruim gevulde zaal brengt het idee om de volgende keer de prijs wat te verlagen. Het kan er gezien de forse marge best wel af.
Het aantal aanmeldingen is daarop zo klein dat het seminar geannuleerd moet worden. Dan de prijs maar weer fors verhoogd tot zelfs boven de toegangsprijs van het eerste seminar. De zaal zit weer voller dan ooit. Prima, want de kosten bleven voor ons hetzelfde.
2 - Een beleggersboek werd tegen kostprijs aangeboden, maar verkocht nauwelijks.Pas toen er een marge van 1900% op werd gelegd kwam er plotseling flinke belangstelling
3 - Zwaar ondergewaardeerde aandelen (omdat niemand het er over heeft) zijn aan de straatstenen nog niet te slijten.
Fors overgewaardeerde, veel en veel te dure wonderaandelen gaan als warme broodjes over de toonbank puur op basis van sentiment en emotie.
De moraal? Beleggers zijn alleen voor dingen warm te krijgen als je ze er flink voor laat betalen.
Vandaar de meesten ook de tarieven die ze bij de bank voorgeschoteld krijgen zondermeer betalen. En dat er zelf beleggers zijn die betalen om ergens te mogen bankieren...
En vandaar dat een overblijfsel uit 1900 als bewaarloon (een paar honderd bits op een harde schijf van de computer van uw bank? ter waarde van 0,0001 cent) nog altijd zonder morren betaald wordt, zonder dat hier nu eens een belangenvereniging van beleggers tegen in opstand komt…
Vreemde mensen eigenlijk, beleggers
Maar goed, de rationele beleggers zijn volgens de literatuur met name gevoelig voor:
Hoop
Oh, ik hoop toch zo dat dit aandeel omhoog gaat als ik het gekocht heb...
Angst
Ik kan geen verdere verliezen meer hebben. Dit moet goed gaan. Ik zit het maar uit. Verliesnemen is geen optie en laat ik maar hopen dat het aandeel weer omhoog gaat
Hebzucht
Ik ben hier goed in! Ik maak zoveel geld, ik ga mijn posities eens fors vergroten!
Wanhoop
Dit tradingssysteem werkt niet. Deze markt werkt niet. Ik doe alles goed en toch verlies ik. Waarom moet mij dat nu weer overkomen?
Na verloop van tijd eindigt dit er door één van deze vier redenen eigenlijk altijd wel op dat de belegging van de rationele belegger voortijdig wordt afgesloten om "van de zooi af te zijn" of om"eindelijk weer even wat rust te hebben".