Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

woensdag 9 april 2014

Rationele Belegger

BeleggerOnder een belegger verstaan we een bedrijf of persoon die zich bezighoudt met het beleggen van overtollige geldmiddelen teneinde hier een toekomstig rendement mee te behalen.Binnen de groep van de beleggers kennen we ook nog eens de groep zogenaamde rationele beleggers

Is het doel meer gericht op de korte termijn dan spreken we liever van een trader of -met een meer negatieve klank- speculant.

Een belegger is in principe iemand die iets van waarde koopt omdat hij gelooft dat hetgeen hij gekocht heeft omhoog zal gaan in waarde, wat het ook zijn mag (Aandelen, huis, kunst)

Een echte belegger denkt daarbij in perioden van jaren of zelfs tientallen jaren. Ze kopen aandelen niet vanwege het aandeel maar om een deel van het onderliggende bedrijf, waar ze in geloven, te bezitten. Ze gaan er daarbij van uit dat een waardestijging van het bedrijf wel weerspiegeld zal worden in de waarde van het aandeel

Een typisch voorbeeld van een dergelijke belegger is Warren Buffet die als één van de meest succesvolle beleggers ooit wordt gezien.

Een grote denkfout is echter dat alle beleggers zich zo netjes volgens het ideaalbeeld gedragen.

De belegger als rationeel denkend wezen

Bekijkt u wel eens cartoons, of leest u stripverhalen? Dan kent u het wel, plaatjes van personen die elkaar verdringen omdat er een koopje in de uitverkoop te halen valt.

Het is kennelijk een bekend en herkenbaar beeld, dat mensen proberen om zaken zo goedkoop mogelijk te bemachtigen.

In de economie vinden we ook diverse theorieën die dit bevestigen.

De rationele mens streeft naar een maximale behoeftebevrediging tegen een zo laag mogelijke prijs, zo leerde ik vroeger op de HBS van mijn economiedocent.

Aangezien beleggers ook mensen zijn, zou je mogen verwachten dat je daar een volkomen rationeel gedrag terug zou vinden.

Tenslotte zijn de bedragen waarover het gaat meestal ook veel groter.

Maar ik neem u even mee naar een paar observaties uit mijn vroegere praktijk als beleggingsadviseur:

1 - Er wordt een seminar georganiseerd.
De ruim gevulde zaal brengt het idee om de volgende keer de prijs wat te verlagen. Het kan er gezien de forse marge best wel af.

Het aantal aanmeldingen is daarop zo klein dat het seminar geannuleerd moet worden. Dan de prijs maar weer fors verhoogd tot zelfs boven de toegangsprijs van het eerste seminar. De zaal zit weer voller dan ooit. Prima, want de kosten bleven voor ons hetzelfde.

2 - Een beleggersboek werd tegen kostprijs aangeboden, maar verkocht nauwelijks.Pas toen er een marge van 1900% op werd gelegd kwam er plotseling flinke belangstelling

3 - Zwaar ondergewaardeerde aandelen (omdat niemand het er over heeft) zijn aan de straatstenen nog niet te slijten.

Fors overgewaardeerde, veel en veel te dure wonderaandelen gaan als warme broodjes over de toonbank puur op basis van sentiment en emotie.

De moraal? Beleggers zijn alleen voor dingen warm te krijgen als je ze er flink voor laat betalen.

Vandaar de meesten ook de tarieven die ze bij de bank voorgeschoteld krijgen zondermeer betalen. En dat er zelf beleggers zijn die betalen om ergens te mogen bankieren...

En vandaar dat een overblijfsel uit 1900 als bewaarloon (een paar honderd bits op een harde schijf van de computer van uw bank? ter waarde van 0,0001 cent) nog altijd zonder morren betaald wordt, zonder dat hier nu eens een belangenvereniging van beleggers tegen in opstand komt…

Vreemde mensen eigenlijk, beleggers

Maar goed, de rationele beleggers zijn volgens de literatuur met name gevoelig voor:

Hoop
Oh, ik hoop toch zo dat dit aandeel omhoog gaat als ik het gekocht heb...

Angst
Ik kan geen verdere verliezen meer hebben. Dit moet goed gaan. Ik zit het maar uit. Verliesnemen is geen optie en laat ik maar hopen dat het aandeel weer omhoog gaat

Hebzucht
Ik ben hier goed in! Ik maak zoveel geld, ik ga mijn posities eens fors vergroten!

Wanhoop
Dit tradingssysteem werkt niet. Deze markt werkt niet. Ik doe alles goed en toch verlies ik. Waarom moet mij dat nu weer overkomen?

Na verloop van tijd eindigt dit er door één van deze vier redenen eigenlijk altijd wel op dat de belegging van de rationele belegger voortijdig wordt afgesloten om "van de zooi af te zijn" of om"eindelijk weer even wat rust te hebben".

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.