aanbodoverschot
Waardoor ontstaat een aanbodoverschot
In de economie kennen we het aanbodoverschot. Dit ontstaat op het moment dat er gegarandeerde minimumprijzen worden gesteld, bijvoorbeeld door een overheid.Producenten gaan dan onbeperkt produceren. Door het wegvallen van de wetten van vraag en aanbod (men kan de producten toch wel kwijt door de minimumprijs) is er geen rem meer op de groei van de productie.
Aanbodoverschot op agrarisch gebied in Europa
In de beginjaren van de Europese samenwerkingen ontstond hierdoor een enorm overschot op het gebied van agrarische producten. Omdat de boeren, de producenten in dit geval, een garantieprijs kregen voor hun producten gingen deze boeren productie van zuivelproducten steeds verder opvoeren.Aanbodoverschot aan zuivelproducten
Het resultaat daarvan, een enorm aanbodoverschot, werd wel de melkplas, de boterberg, de graanberg en de wijnplas genoemd. Uiteindelijk moest dit aanbodoverschot voor afbraakprijzen naar buiten de Europese gemeenschap verkocht worden. Met name het Russische leger zijn grote hoeveelheden voor haar manschappen opgekocht te hebben.Overigens kende men het verschijnsel in heel Europa en had Frankrijk bijvoorbeeld een wijnplas.