woensdag 4 september 2013

aanbodoverschot

aanbodoverschot


Waardoor ontstaat een aanbodoverschot

In de economie kennen we het aanbodoverschot. Dit ontstaat op het moment dat er gegarandeerde minimumprijzen worden gesteld, bijvoorbeeld door een overheid.

Producenten gaan dan onbeperkt produceren. Door het wegvallen van de wetten van vraag en aanbod (men kan de producten toch wel kwijt door de minimumprijs) is er geen rem meer op de groei van de productie.

Aanbodoverschot op agrarisch gebied in Europa

In de beginjaren van de Europese samenwerkingen ontstond hierdoor een enorm overschot op het gebied van agrarische producten. Omdat de boeren, de producenten in dit geval,  een garantieprijs kregen voor hun producten gingen deze boeren productie van zuivelproducten steeds verder opvoeren.

Aanbodoverschot aan zuivelproducten

Het resultaat daarvan, een enorm aanbodoverschot,  werd wel de melkplas, de boterberg, de graanberg en de wijnplas genoemd. Uiteindelijk moest dit aanbodoverschot voor afbraakprijzen naar buiten de Europese gemeenschap verkocht worden. Met name het Russische leger zijn grote hoeveelheden voor haar manschappen opgekocht te hebben.

Overigens kende men het verschijnsel in heel Europa en had Frankrijk bijvoorbeeld een wijnplas.

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.