dinsdag 29 mei 2018

Het essentiële tradingplan

Elke onderneming begint met een goed ondernemingsplan

Iedere ondernemer weet dat je voor een succesvol bedrijf moet beginnen met een bedrijfsplan waarbij met name de financiële paragraaf van het allergrootste belang is. Is dat niet in orde dan zul je bij het bedrijf in de toekomst waarschijnlijk flinke problemen te overwinnen krijgen.


Trading is in feite een vorm van ondernemen

Zie trading als een vorm van ondernemen. En dan is een tradingplan van het grootste belang dat zich zondermeer laat vergelijken met een tradingplan.

Een slecht plan wordt ook snel losgelaten

Veel traders denken er wel over na en zetten wat elementaire zaken op papier maar tot een echt structurele aanpak komt het meestal niet. Omdat het een halfslag product is geworden wordt het dan ook meestal weer snel losgelaten als het even tegen zit. Er komt een nieuw plan of zelfs helemaal geen tradingplan meer. En dat is de stop naar het volledig loslaten van het vak van trader nog maar een kleine stap.

Blijf altijd volhardend in uw aanpak

Een ander aspect is dat men snel van aanpak gaat wisselen. Andere tradinginstrumenten, andere indicatoren of andere koerspatronen. Alles krijgt de schuld en moet anders terwijl de eigen aanpak eigenlijk niet ter discussie wordt gesteld. En dat is eigenlijk vreemd. Deze erkenning en de stap naar verbetering ligt kennelijk erg lastig.

Leg niet alle falen bij uzelf neer

Sommigen zien het als een fout die gemaakt is. Terwijl dat vaak in het geheel niet het geval is maar zoals een bedrijf met producten zal zitten die niet verkopen heeft een trader een aantal trades die niet gaan werken. En dat heeft niets met een probleem met onszelf of met ons ego te maken. En toch blijft men ontkennen en volhouden. Totdat de rekening op nul staat en stoppen de enige overgebleven actie blijkt te zijn.

Zoek naar herhalende patronen en pak die aan

Herkent u dit? Stop dan direct met handelen en ga eerst orde op zaken brengen. Als u goed genoeg kijkt, ziet u mogelijk een patroon. Daarom is het van groot belang om elke trade en zoveel mogelijk informatie daarover vast te leggen. Je moet oude patronen doorbreken en dingen in een nieuw licht zien.

U zult nooit een succesvolle handelaar worden als je in een staat van ontkenning blijft leven.

Voorkom stress want dat is een slechte raadgever

Wat kan er worden gedaan om terug te keren naar de realiteit? Er is veel wat je kunt doen. Zorg er in de eerste plaats voor dat u niet handelt onder stress. Als je gestresst wordt, kun je dingen niet goed helder zien, ga je verstarren.

Verander alles wat niet goed loopt

Een van de gemakkelijkste oplossingen om te veranderen is te gaan werken met kleinere posities. Hoe kleiner de trade hoe minder stress, vooral voor de beginner. Als slecht om kunt gaan met een serie van verliesgevende trades breng dan de omvang van de trades sterk terug tot uw zelfvertrouwen weer toe gaat nemen. Sommige mensen moeten zelfs even geheel pauzeren. Ontsnap een tijdje aan alles. Laat de handel even voor wat die is.

 Het tweede wat je kunt doen is ervoor zorgen dat je ook nog een ander leven hebt. Trading kan behoorlijk verslavend zijn, vooral wanneer u wint.

Andere rollen in uw leven zijn van groot belang

Je moet ook andere rollen hebben die je leven zin en doel geven. Trading is niet alleen zaligmakend. Door uw tradingactiviteiten de juiste plaats in uw leven te geven zult u gemakkelijker in staat zijn om verliezen te nemen en om objectiever naar uw handelen te kijken.


Leer te accepteren dat de markt bepaalt wat er gebeurt

Tot slot is acceptatie een zeer belangrijke mentale strategie om met marktonzekerheid om te gaan. Dit is essentieel voor elke trader. Veel handelaren maken de fout te denken dat ze de markten kunnen controleren. Niemand kan de markten echter controleren. We moeten leren alles wat ons op de markten te wachten staat te accepteren. En om onze trading daar op aan te passen.

Trading is een soort reis

Zie trading als een soort van reis waar u aan deelneemt. En bedank dan dat we de reis niet kunnen veranderen. We kunnen slechts gaan waar de markten ons brengen.

Om op deze reis te slagen kun je het je niet veroorloven te veel te verliezen want dan kun je niet verder meer.  Beheer dus uw risico en accepteer gewoon wat je krijgt. En geniet van de rit. Op deze manier handelt u vrijer en veel creatiever. Leef je leven niet in een vorm van ontkenning.

Beginnen met trading

Accepteer uw beperkingen, werk er omheen en word een winnende trader. Schrijf uw trading plan met de strategie en de exacte entry en exit punten. Beschrijf de punten waar u naar gaat streven. Zet die doelen op papier. Test uw systeem op papier en als u er voldoende vertrouwen in hebt gaat u aan de gang met de minimale contractgrootte. Je gaat verliezen leiden. Maar leer ze te accepteren, leer ervan en zie het als de mislukte producten uit de winkel. Als de andere producten wel lopen is er uiteindelijk helemaal niet s aan de hand.