Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

maandag 31 maart 2014

Wet van de gemiddelden

Wet van de gemiddelden


De wet van de gemiddelden komt uit de wereld van de kansberekening en komen we tegen bij trading.

Stel dat u een zuivere munt (dus zonder enige afwijking) tien keer de lucht in gooit en elke keer komt de op "munt" terecht. Wat is dan de kans dat bij de volgende worp "kop" wordt gegooid?

Veel zullen zeggen dat er nu wel "Kop" MOET vallen. Hier is sprake van de wet van de gemiddelden die zegt dat alle mogelijke waarden in de juiste verhouding moeten vallen.

Maar er is geen enkele reden dat de munt de volgende keer "kop" zal vallen. De kans op "kop" of "munt" blijft gewoon 50%. Er is bij elke worp namelijk geen enkele relatie met de worpen ervoor. Een munt heeft immers geen geheugen? Als deze op het hoogste punt in de lucht hangt denkt deze munt er echt niet over na wat hij eerst gedaan heeft en wat hij nu moet doen. Een munt heeft nu eenmaal geen geheugen.

Als we vaak genoeg gooien dan zullen we zien dat het aantal keren "kop" en "munt" ongeveer even groot zullen zijn. In theorie zou het zelfs even groot moeten zijn maar in de praktijk is dat zelden of nooit het geval.

Maar, als we nu beginnen met tien keer "munt" te gooien? Moeten we dan ook tien keer "kop" gooien om weer in evenwicht te komen? Nee, er moet niets hoewel het in theorie goed mogelijk is dat het wel degelijk gebeurt.

Een bekend statisticus, de Amerikaanse Professor William Feller, verwacht dat we wat meer "kop" dan "munt" gaan krijgen en dat de voorsprong van "munt" hiermee vanzelf verdwijnt. Na verloop van tijd zullen "kop" en "munt" toch wel aan elkaar gelijk raken.

Dit soort stoeien met kansen en wetten is populair bij gokkers en traders. In de praktijk doen we er echter beter aan om er geen enkele waarde aan te hechten omdat het ons lelijk op het verkeerde been kan zetten.
Gebruikte begrippen in wet van de gemiddelden


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

beter
  ... beter is een beursterm voor licht hogere koersen dus in de zin van "de koersen waren over het algemeen beter dan...Lees meer
evenwicht
  ... het begrip evenwicht in de economische theorie sluit de betekenis van evenwicht aan bij het natuurkundige evenwichtsbegrip dat wil zeggen...Lees meer
kansberekening
  ... de kansberekening is een randgebied van de wiskunde en dan met name de statistiek het leert u rekenen met kansen...Lees meer
punt
  ... de punt is de kleinste eenheid waarin een koers of het verschil tussen twee koersen van eenzelfde valuta wordt uitgedrukt...Lees meer
waarde
  ... de waarde van iets is in het algemeen het geldbedrag dat iets vertegenwoordigt de waarde wordt doorgaans gevonden door de...Lees meer
waarden
  ... met het begrip waarden benoemen we in de effectenwereld waardepapieren in allerlei vormen met name uiteraard effecten...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.