maandag 22 februari 2016

Debiteurenrisico

Debiteurenrisico


Onder het begrip debiteurenrisico verstaan we de kans dat een schuldenaar in het geheel niet, niet volledig of te laat aan zijn verplichtingen voldoet op de vervaldag van de schuld.

Dit debitereurenrisico speelt een grote rol bij het bepalen van de rente bij een krediettransactie. Als de geldschieter het gevoel heeft dat er sprake is van een groot debiteurenrisico dan zal deze daar een hogere rente tegenover stellen.

In plaats van debiteurenrisico spreken we ook wel van commercieel risico.

Deze vorm van risico komt veel voor

Het risico van slechte betalers is iets dat elke ondernemer bekend voorkomt.

Sommige grote instanties en met name de rijksoverheid zijn gewoon laks met betalen. Een paar maanden wachten op je geld is niet abnormaal. Voordeel is dat je het in het algemeen wel gaat krijgen. Die zekerheid moet dan de gemoedsrust bevorderen tijdens het soms extreem lange wachten.

Verkleinen van het risico van slechte debiteuren

Maar dat is zeer zeker niet altijd het geval. Malafide personen vind je overal en hoogstwaarschijnlijk ook onder uw debiteuren. Het is niet voor niets dan bedrijven een onderzoek laten doen naar de credietwaardigheid van hun zakenpartners voordat ze aan een opdracht beginnen.

Is dat onderzoek niet naar het zin, dan zal er minimaal een forse aanbetaling worden gevraagd maar het is ook niet onmogelijk dat het gehele bedrag vooruit betaald moet worden.

Synoniem van debiteurenrisco

  • Commercieel risico

Vertalingen van debiteurenrisco

Engels:  commercial risk