zaterdag 5 december 2015

Advance/Decline volgens Haurlan

Advance/Decline volgens Haurlan


Er zijn vele manieren en technieken om het aantal gestegen fondsen en het aantal gedaalde fondsen in kaart te brengen, waaronder de techniek volgens Haurlan

Haurlan behoort tot de simpele varianten

De simpele formule, te vergelijken met die van McClellan is:

Advanced - declined.

De Haurlan Index is bedoeld om overbought and oversold condities te signaleren. De indicator is ontwikkeld in de zestiger jaren door de raketgeleerde Peter N. Haurlan.

Haurlan combineert de in bovenstaande formule gevonden ad-lijn met een drietal exponentiële voortschrijdende gemiddelden en wel over 3, 20 en 200 dagen. Het gemiddelde van drie dagen is bedoeld om dagelijkse signalen op te pikken. De 20 daagse is bedoeld om voor steun- en weerstandsindicaties te zorgen terwijl de 200 daagse uitsluitend bedoeld is om de lange termijn trend weer te geven voor degenen die graag met de de trend mee handelen.

De Haurlan index wordt meestal gebruikt voor de weergave van korte termijn signalen waarbij een combinatie met andere indicatoren wordt gemaakt, die werkzaam zijn in hetzelfde tijdsbestek.


De Haurlan index wordt dagelijks berekend over het aantal gestegen en gedaalde fondsen op een beurs. Er zijn drie varianten, voor de korte, de middellange en de lange termijn.