Neem nu deel aan de revolutie

Neem nu deel aan de revolutie
Neem nu deel aan de revolutie door op deze banner te klikken. Gratis, geen verplichtingen, zelfs geen emailadres

dinsdag 10 september 2013

beurslieveling

beurslievelingElke beurs heeft wel een beurslieveling. Dat is een aandeel dat iedereen in de portefeuille wil hebben en dat door deze aandacht en kooplust dan ook gestaag stijgt in waarde. De beurslieveling wordt ook wel eens een steraandeel of een wonderaandeel genoemd.

Omdat hierdoor onvermijdelijk enorm veel lucht in de koersen komt is een forse plotselinge duik meestal het einde van de beurslieveling waarna weer een andere gezocht wordt. Lievelingen komen en gaan.

Eind jaren 90 was de beurslieveling bijvoorbeeld het hete-lucht aandeel Baan, een bedrijf dat geen of nauwelijks winst maakte, in een aantal landen onderzocht werd op fraude, maar toch massaal werd gekocht, tot het voor een waarde van 2% van de hoogste koers roemloos van de beurs verdween.

beurslievelingOpmerkelijk is ook dat veel particulieren een soort van persoonlijke band krijgen met een dergelijk aandeel en dan gaan praten in termen als "dit aandeel heeft zoveel geld voor mij verdiend, daar kan ik toch niet zomaar afstand van doen".