Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

vrijdag 3 juni 2022

Het juiste gereedschap uit je kist halen met de trendscore

Het juiste gereedschap uit je kist halen met de trendscore

Kies je juiste gereedschappen voor je trading

Helaas is het niet zo dat we bij trading en beleggen steeds maar dezelfde gereedschappen kunnen gebruiken. Was het maar waar. Wat we gebruiken is vooral afhankelijk van de situatie op de betreffende markt. Belangrijk bij het inschatten van de beurs is de aanwezigheid van een trend, ofwel een vrij constante beweging in een bepaalde richting. Welke richting dat is, maakt vaak niet eens uit. Als het maar een stabiele richting is, die ook nog eens een tijdje voort blijft duren. Zitten we in een dergelijke markt dan spreken we van een trending markt. Maar of die markt trending is, in niet altijd even gemakkelijk met het blote oog waar te nemen. 

Markten zijn soms trending en soms ook niet-trending. Dat is allebei prima,  maar het vraagt meestal een ander soort gereedschap om een optimaal gebruik van de situatie op de markt te kunnen maken. Een hulpmiddel dat ons vertelt met wat voor soort trend we te maken hebben is dan buitengewoon handig en de trendscore is zo'n stuk gereedschap. 

Trending en niet-trending markten

Bij een trending markt zien we dat er sprake is van een langdurige beweging, dus van een stijging of een daling. Bij een niet-trending markt springt de koers op en neer. Per saldo verandert er over een periode niet zo gek veel. 


Het lezen van de voorbeelden

Belangrijk is dus om eerst een stuk gereedschap te hebben dat ons vertelt of we te maken hebben met een trending of een non-trending markt. De trendscore is daarbij een bekend hulpmiddel. De trendscore grafiek is ook voor de leek gemakkelijk af te lezen. In het bovenste gedeelte zien we het fonds, munt of wat anders dat we bestuderen willen. In het onderste gedeelte zien we de grafiek die maximaal de waarde 10 aan kan nemen en minimaal de waarde -10. 

10 betekent een uptrend, -10 wijst ons op een dalende beweging. De waarden ertussen geven aan dat er niet echt sprake is van een markt met een trend.


Als je de grafiek goed bekijkt dan zie je dat een markt lang niet altijd trending is. Bijvoorbeeld bij de Bitcoingrafiek zien we dat de markt ongeveer de helft van de tijd een goede trend vertoont. Dat betekent dat het gedurende de helft van de getoonde periode nauwelijks tot niet mogelijk was om met een tradingsysteem, dat goed op een trending markt reageert, te handelen. 

Het aantal valse signalen zal bij gebruik van een trendvolgend systeem in een niet-trending markt zeer groot zijn. Mogelijk wordt dit goedgemaakt door signalen tijdens de perioden dat de markt wél trending is, maar daar mogen we zeker niet op rekenen. 

De trendscore helpt ons met kiezen

Eigenlijk moeten we onze handelsdag dus beginnen met het raadplegen van een hulpmiddel zoals de trendscore. Met een hulpmiddel dat ons vertelt met wat voor markt we eigenlijk te maken hebben. 

Pas als we dat weten kunnen we onze actieve trading gereedschappen kiezen. En natuurlijk in gaan zetten om een graantje van de markt mee te pikken. De trendscore vertelt ons namelijk niets over de te verwachten richting van de beurs. Daar hebben we andere grafieken voor in onze gereedschapskist, zoals de trendkanaal analyse. Deze techniek kan uitstekend met allerlei soort markten uit de voeten. Zie de grafiek hier onder. 

trendkanaalgrafiek van de Dow Jones




Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.