Het juiste gereedschap uit je kist halen met de trendscore
Kies je juiste gereedschappen voor je trading
Helaas is het niet zo dat we bij trading en beleggen steeds maar dezelfde gereedschappen kunnen gebruiken. Was het maar waar. Wat we gebruiken is vooral afhankelijk van de situatie op de betreffende markt. Belangrijk bij het inschatten van de beurs is de aanwezigheid van een trend, ofwel een vrij constante beweging in een bepaalde richting. Welke richting dat is, maakt vaak niet eens uit. Als het maar een stabiele richting is, die ook nog eens een tijdje voort blijft duren. Zitten we in een dergelijke markt dan spreken we van een trending markt. Maar of die markt trending is, in niet altijd even gemakkelijk met het blote oog waar te nemen.
Markten zijn soms trending en soms ook niet-trending. Dat is allebei prima, maar het vraagt meestal een ander soort gereedschap om een optimaal gebruik van de situatie op de markt te kunnen maken. Een hulpmiddel dat ons vertelt met wat voor soort trend we te maken hebben is dan buitengewoon handig en de trendscore is zo'n stuk gereedschap.
Trending en niet-trending markten
Bij een trending markt zien we dat er sprake is van een langdurige beweging, dus van een stijging of een daling. Bij een niet-trending markt springt de koers op en neer. Per saldo verandert er over een periode niet zo gek veel.
Het lezen van de voorbeelden
Belangrijk is dus om eerst een stuk gereedschap te hebben dat ons vertelt of we te maken hebben met een trending of een non-trending markt. De trendscore is daarbij een bekend hulpmiddel. De trendscore grafiek is ook voor de leek gemakkelijk af te lezen. In het bovenste gedeelte zien we het fonds, munt of wat anders dat we bestuderen willen. In het onderste gedeelte zien we de grafiek die maximaal de waarde 10 aan kan nemen en minimaal de waarde -10.
10 betekent een uptrend, -10 wijst ons op een dalende beweging. De waarden ertussen geven aan dat er niet echt sprake is van een markt met een trend.
Als je de grafiek goed bekijkt dan zie je dat een markt lang niet altijd trending is. Bijvoorbeeld bij de Bitcoingrafiek zien we dat de markt ongeveer de helft van de tijd een goede trend vertoont. Dat betekent dat het gedurende de helft van de getoonde periode nauwelijks tot niet mogelijk was om met een tradingsysteem, dat goed op een trending markt reageert, te handelen.
Het aantal valse signalen zal bij gebruik van een trendvolgend systeem in een niet-trending markt zeer groot zijn. Mogelijk wordt dit goedgemaakt door signalen tijdens de perioden dat de markt wél trending is, maar daar mogen we zeker niet op rekenen.
De trendscore helpt ons met kiezen
Eigenlijk moeten we onze handelsdag dus beginnen met het raadplegen van een hulpmiddel zoals de trendscore. Met een hulpmiddel dat ons vertelt met wat voor markt we eigenlijk te maken hebben.
Pas als we dat weten kunnen we onze actieve trading gereedschappen kiezen. En natuurlijk in gaan zetten om een graantje van de markt mee te pikken. De trendscore vertelt ons namelijk niets over de te verwachten richting van de beurs. Daar hebben we andere grafieken voor in onze gereedschapskist, zoals de trendkanaal analyse. Deze techniek kan uitstekend met allerlei soort markten uit de voeten. Zie de grafiek hier onder.