vrijdag 15 mei 2015

Dividendpercentage

Dividendpercentage

Op basis van de nominale waarde

Het dividendpercentage is gekoppeld aan de nominale waarde van een aandeel.  Dat geeft direct de zwakte aan van dit kengetal voor het dagelijkse gebruik. Wie kent de nominale waarde van de aandelen die hij bezit? Iedereen kijkt immers naar de koers van het aandeel en die kan enorm afwijken van de nominale waarde.

Het dividendpercentage wordt daarom dus weinig gebruikt omdat deze  nominale waarde bij de dagelijkse beurshandel nauwelijks een rol speelt.

Het heeft daardoor alleen enige betekenis als we aandelen onderling willen vergelijken én de nominale waarde van deze aandelen bekend is.

Formule dividendpercentage


De formule van dit kengetal luidt als volgt:
En omdat de betekenis van de nominale waarde zeer beperkt is, is de betekenis van dit dividendpercentage dat uiteraard ook


Op basis van de beurskoers

Het berekenen van een soort percentage op basis van de beurskoers is niet zo zinvol aangezien die constant met die beurskoers mee zou veranderen. Hooguit kun je dan van een percentage op een peildatum of zoiets spreken. Maar verder kun je voor de berekening gewoon uitgaan van de beurskoers in plaats van de nominale waarde.

Gebruikte begrippen in dividendpercentage


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

beurshandel
  ... de officiële beurshandel is de handel in genoteerde fondsen tijdens de normale handelsuren...Lees meer
nominale waarde
  ... de nominale waarde is de waarde zoals die staat aangegeven op een waardepapier zoals een bankbiljet een munt een...Lees meer
waarde
  ... de waarde van iets is in het algemeen het geldbedrag dat iets vertegenwoordigt de waarde wordt doorgaans gevonden door de...Lees meer

Begrippen waar dividendpercentage in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

peg ratio
  ... de peg ratio wordt gebruikt voor het waarderen van groeiaandelen hierbij wordt de koers winst verhouding gedeeld door de verwachte...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.