Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

donderdag 9 april 2015

beleggen of sparen

Wanneer beleggen, wanneer sparen


Iedereen die wat spaargeld op de bank heeft, krijgt vroeg of laat met de vraag te maken of je nu beter kunt sparen of beleggen. Deze vraag is soms heel gemakkelijk, soms heel lastig te beantwoorden.

ouderwets spaarbankboekje



We beginnen met het gemakkelijke antwoord: Betreft het geld dat u ergens voor nodig denkt te hebben, bijvoorbeeld een huis, een auto of andere grote uitgave, ga dan altijd sparen. De effectenmarkt lijkt hier wel een (veel) hoger rendement te bieden, maar deze markt slingert fors. En het zou toch wel erg pijnlijk zijn als deze markt net op een dieptepunt zit op het moment dat u uw geld nodig heeft. En er onvoldoende beschikbaar is. Dit risico is vrij fors aanwezig, onderschat dit absoluut niet.

Ga niet in op verhalen, dat u met het hogere rendement op aandelen eerder uw aankoop kunt doen. Dat is alleen waar in de situatie dat de koersen in een stijgende lijn zitten. En dat komt maar af en toe voor een langere periode voor.

Een spaarprodukt dat veel mensen over het hoofd zien is het termijndeposito. Hierbij zet u op een speciale rekening uw geld voor een periode vast. Bijvoorbeeld 3 maanden. De rente is relatief hoog, en de rente komt al vrij snel weer vrij en kan herbelegd worden.

Maar wanneer is beleggen dan wel interessant ? Bijvoorbeeld op het moment dat u echt geld over hebt. U hebt een huis, de hypotheek is te betalen, de auto behoeft in geen jaren vernieuwd, de kinderen krijgen niet met hoge studielasten te maken. Nu is het risico te overzien. Ook al zakt uw kapitaal in slechte beurstijden terug, op de lange duur zal het rendement toch hoger zijn. Blijft het risico dat u op een slecht moment instapt.

Niemand kan u garanderen dat u dat niet doet. Maar u kunt dat risico heel gemakkelijk een stuk kleiner maken. Neem voor uzelf een instaptermijn in gedachten, bijvoorbeeld 25 maanden. Deel uw kapitaal door 25, en beleg daarvan 1 deel in aandelen. De overige 24 delen rest zet u in termijndeposito’s, maar zodanig dat er elke maand 1/24e deel van uw geld vrij komt. Het geld dat vrij komt belegt u, eventueel met de vrijgekomen rente van de deposito’s in aandelen.

Zolang u minder dan 12 verschillende aandelen hebt, neemt u steeds een andere. En liefst een aandeel wat flink afwijkt van de aandelen die u al hebt. Neem totaal verschillende bedrijven. Een bank, een kruidenier, een chemiebedrijf, een luchtvaartmaatschappij, een voedingsbedrijf, een telecombedrijf  en dergelijke. Dit heet spreiding over sectoren.  

Als u na een jaar 12 verschillende aandelen hebt, gaat u bij elk aandeel bijkopen. Na twee jaar beschikt u over een goed gespreide portefeuille. Het instaprisico is vrijwel volledig verdwenen.  

Als u werkt op deze manier, voldoet u aan een belangrijke eis om goed te beleggen. Deze eis is namelijk, dat u systematisch moet werken. Dit geeft verreweg de grootste kans op een goed resultaat. Laat u nooit opjutten door buren, vrienden, uw bank, uw verzekeringsadviseur etc.



Bedenk dat banken en verzekeraars leven van provisie, en dus belang hebben bij uw handelen. Bedenk dat vrienden en kennissen vooral over hun successen zullen vertellen. De missers vergeten ze zelf ook liefst zo snel mogelijk.

Rendement

Er zijn een paar vuistregels met betrekking tot het te behalen rendement.

1. Hoe meer geld u uit kunt zetten, hoe hoger uw rendement zal zijn.

2. Hoe langer u het geld uit kunt zetten zonder het risico te lopen dat u het terug dient te krijgen, hoe hoger rendement u mag verwachten.

3. Hoe meer risico u bereid bent om te accepteren, hoe beter het is. 


Rentetabel

Download [hier] onze handige rentetabel om direct te zien hoeveel rente u ontvangt en hoe uw spaargeld rendeert. Of berekent u liever zelf de eindwaarde? Gebruik dan onderstaand rekenmodel.

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.