Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

maandag 12 januari 2015

Psychologische grens

Psychologische grensAls u het beursnieuws een beetje volgt via publicaties, radio en tv, dan zult u regelmatig horen dat de "beursindex de psychologisch belangrijke grens" van een bepaald aantal punten heeft doorbroken.

Vaak een mooi rond getal.

Zo lezen we bijvoorbeeld op de website van de telegraaf op 8 juli 2008: Halverwege de ochtend bereikte de beursgraadmeter een voorlopig laagste stand van 397,67.

Het was voor het eerst sinds november 2005 dat de beursindex onder de psychologische grens van 400 punten noteerde.

Waarom is dit belangrijk? Om dat er een groep beleggers is die er waarde aan hecht en koop- en verkooporders rond deze grens gaan zetten.

Waarom ze dat doen? Simpel omdat iedereen dat doet.

En wat is dat de rationele benadering hierachter? Die is er niet.

Een beursindex is gewoon een inhoudsloos getal. Punt. Dus een getal zonder enige betekenis of waarde.

En de 500 punten van vandaag zijn heel andere punten dan die van vorig jaar.

Niet alleen wijzigt elk jaar de index, maar ook de weging van de onderlinge fondsen.

Stel dat dit jaar de bankaandelen in de mode zijn, en de ICT is uit de mode.

Dan komt er een "kredietcrisis", de banken kelderen en de ICT vliegt omhoog Maar de index blijft ongeveer hetzelfde terwijl de onderliggende samenstelling dus volkomen verandert is.
Gebruikte begrippen in psychologische grens


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

beursgraadmeter
  ... een beursgraadmeter moet een indicatie geven van het sentiment op de beurzen maar omdat in de media in het algemeen...Lees meer
beursindex
  ... het begrip beursindex wordt dagelijks in de media genoemd bijvoorbeeld de aex of de dowjones maar wat is nu zo'n...Lees meer
mode
  ... de mode is een kengetal uit de statistiek en is de waarde die in een reeks getallen het meest frequent...Lees meer
punt
  ... de punt is de kleinste eenheid waarin een koers of het verschil tussen twee koersen van eenzelfde valuta wordt uitgedrukt...Lees meer
waarde
  ... de waarde van iets is in het algemeen het geldbedrag dat iets vertegenwoordigt de waarde wordt doorgaans gevonden door de...Lees meer

Begrippen waar psychologische grens in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

psychologische steun en weerstand
  ... iedereen kent het verschijnsel dat winkelbedrijven graag werken met prijzen als &#83644 99 in plaats van &#83645...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.