zondag 2 november 2014

Lognormale verdeling

Lognormale verdelingEen lognormale verdeling of lognormale distributie is een statistische verdeling van een reeks waarden zoals bijvoorbeeld een gausskromme.

In tegenstelling tot de gausskromme is er hierbij echter geen sprake van symmetrie.

lognormale verdeling


De lognormale verdeling is populair bij aandelen en optiewaarderingsmodellen.

Deze voorkeur voor de  lognormale verdeling wordt veroorzaakt door het feit dat aandelenkoersen in theorie onbeperkt kunnen stijgen maar slechts beperkt, namelijk tot 0,00 kunnen dalen, waardoor de symmetrie per definitie nooit volledig kan zijn.
Gebruikte begrippen in lognormale verdeling


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandelen
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
dalen
  ... het dalen van effectenkoersen is een begrip waarmee lagere koersen worden aangeduid...Lees meer
waarden
  ... met het begrip waarden benoemen we in de effectenwereld waardepapieren in allerlei vormen met name uiteraard effecten...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.