Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

vrijdag 14 maart 2014

Scenarioplanning

ScenarioplanningEen scenarioplanning is het bepalen van een strategie op basis van verwachtingen. Stel dat we bijvoorbeeld een vestiging in een minder stabiel land op willen gaan zetten en we inzicht willen hebben in de benodigde investering en het risico dat we lopen dat we dit kwijtraken.

Een sterk versimpeld scenario-overzicht zou er dan als volgt uit kunnen zien:

scenario Kans Resultaat
Oorlog 10% -500.000
instabiliteit 20% -200.000
Stagnatie 20% 0
vrede 45% 500.000
grote welvaart 5% 1.000.000


Met een hoeveelheid rekenwerk die buiten de scoop van dit artikel valt is de optimale investering met de grootste kans op resultaat te bereken op 877.000

Ook de basis van elke goed samengestelde beleggingsportefeuille is een scenarioplanning. Hierbij wordt eveneens gekeken naar een aantal mogelijke scenarios in de toekomst, zoals welvaart, extreme welvaart, crisis, oorlog en wat we allemaal maar toe willen voegen.

Elk van deze mogelijkheden wordt voorzien van een waarschijnlijkheidspercentage. Het totaal van de percentages is uiteraard 100%.

Ook kijken we hoe de portefeulle reageert door aan elk scenario een waarschijnlijke opbrengst te hangen. Deze opbrengst mag gerust negatief zijn.

We kunnen nu de meest waarschijnlijke opbrengst van de portefeuille te berekenen door bij elk scenario de kans met de opbrengst te vermenigvuldigen en te sommeren. De som is de meest waarschijnlijke opbrengst. Door dit voor een aantal combinaties van assets te doen kunnen we de beste portefeuille selecteren.

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.