vrijdag 14 maart 2014

Scenarioplanning

ScenarioplanningEen scenarioplanning is het bepalen van een strategie op basis van verwachtingen. Stel dat we bijvoorbeeld een vestiging in een minder stabiel land op willen gaan zetten en we inzicht willen hebben in de benodigde investering en het risico dat we lopen dat we dit kwijtraken.

Een sterk versimpeld scenario-overzicht zou er dan als volgt uit kunnen zien:

scenario Kans Resultaat
Oorlog 10% -500.000
instabiliteit 20% -200.000
Stagnatie 20% 0
vrede 45% 500.000
grote welvaart 5% 1.000.000


Met een hoeveelheid rekenwerk die buiten de scoop van dit artikel valt is de optimale investering met de grootste kans op resultaat te bereken op 877.000

Ook de basis van elke goed samengestelde beleggingsportefeuille is een scenarioplanning. Hierbij wordt eveneens gekeken naar een aantal mogelijke scenarios in de toekomst, zoals welvaart, extreme welvaart, crisis, oorlog en wat we allemaal maar toe willen voegen.

Elk van deze mogelijkheden wordt voorzien van een waarschijnlijkheidspercentage. Het totaal van de percentages is uiteraard 100%.

Ook kijken we hoe de portefeulle reageert door aan elk scenario een waarschijnlijke opbrengst te hangen. Deze opbrengst mag gerust negatief zijn.

We kunnen nu de meest waarschijnlijke opbrengst van de portefeuille te berekenen door bij elk scenario de kans met de opbrengst te vermenigvuldigen en te sommeren. De som is de meest waarschijnlijke opbrengst. Door dit voor een aantal combinaties van assets te doen kunnen we de beste portefeuille selecteren.

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.