Zoeken in deze blog

Translate

vrijdag 3 juni 2016

Geldeenheid

Geldeenheid


Met de term geldeenheid wordt de rekeneenheid bedoeld ,waarin in geld uitgedrukte waarden worden aangegeven.

In Nederland was dat voorheen de gulden, waarvan de geschiedenis terugloopt tot het midden van de vijftiende eeuw, toen in Florence de zogenaamde Florini doro (de gouden bloem) werd geslagen.

Deze munt werd later aangeduid als Florentina wat nog weer later werd verbasterd tot de florijn, waar onze afkortingen "f" en "fl" van afgeleid waren.

De gulden is in 1991 definitief verdwenen en opgegaan in de Europese munt, de Euro.

Of dit een juist besluit was is iets waar de meningen nog steeds zeer verdeeld over zijn.
Gebruikte begrippen in geld eenheid


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

geld
  ... het ons maar al te bekende geld is in feite een geformaliseerde vorm van koopkracht of van vermogen...Lees meer
gulden
  ... de gulden was tot 1 januari 2002 de officiĆ«le munteenheid van nederland op die datum werden de bankbiljetten en munten vervangen...Lees meer
rekeneenheid
  ... een rekeneenheid ook wel rekeningeenheid en verrekeneenheid is een waardeeenheid waarin bedragen worden uitgedrukt bijv een geldeenheid of de eenheid...Lees meer
verdeeld
  ... verdeeld is een beursterm voor een licht lagere beurs...Lees meer
waarden
  ... met het begrip waarden benoemen we in de effectenwereld waardepapieren in allerlei vormen met name uiteraard effecten...Lees meer

Onze boekenserie
tijdelijk maar €2,- per boek


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Onze gratis BITCOIN cursus,
geen verplichtingen,
geen registratie.


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.