zondag 22 mei 2016

Level playing field

Level playing field


In de effectenwereld streeft men naar een level playing field voor alle beleggers (en andere betrokkenen bij het wel en wee van de organisatie).

We vinden daar altijd prachtige verklaringen en statement in verklaringen van het management over terug. In de praktijk komt hier helemaal niets van terecht.

Er zijn altijd mensen die meer weten dan een ander. Mocht daar iets interessants uit voortkomen dan is één stroman, of desnoods twee die niet direct tot vrienden, bekenden of familie te herleiden zijn al voldoende om een leuke cent bij te verdienen. Inderdaad. Dat is handel met voorkennis en dat is wettelijk verboden.

Zoals bij zoveel wetten en regels is dit pure theorie. Er zijn in het verleden enkele mensen beschuldigd van handel met voorkennis en zelfs voor de rechter gebracht. Waar het vergrijp meestal toch niet echt 100% te bewijzen viel en de dader weer breed lachend het gerechtsgebouw verliet. De vonnissen die geveld zijn hadden betrekking op amateuristisch geknoei van iemand die even snel slim wilde zijn en daarbij domme dingen deed.

Maar dat er sprake zou zijn van een Level playing field voor beleggers is volslagen onzin. Het is er niet.
Gebruikte begrippen in level playing field


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

handel
  ... we spreken in het algemeen van handel als we het ene goed omwisselen tegen een ander goed...Lees meer
handel met voorkennis
  ... handel met voorkennis is bij de wet verboden dat is duidelijk volgens velen is handel met voorkennis echter...Lees meer
statement
  ... een analysemethode binnen de technische analyse is de statistische aandelenanalyse...Lees meer
stroman
  ... onder een stroman verstaan we een persoon die handelt op eigen naam maar met geld van grote opdrachtgevers die bijvoorbeeld...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.