sentiment
Het sentiment, wat hetzelfde is als stemming is in feite de meest bepalende factor voor de koersen in de effectenwereld.
Bij een echt positief sentiment wordt het zwartste nieuws nog door de beleggers als positief ervaren en zal het tot stijgende koersen leiden.
Bij een fors negatief sentiment is er geen enkel nieuws dat koersen weer wat omhoog kan krijgen. Ze zullen op elk nieuws verder omlaag gaan.
Soms weten de beleggers zelf niet echt wat hun sentiment is zodat dit constant op en neer gaat.
In dat geval spreken we van een nerveus sentiment. Per saldo zal de beurs in een dergelijke periode weinig veranderen.
Er bestaan verscheidene sentimentindicatoren die bedoeld zijn om dit sentiment zichtbaar te maken en indien mogelijk een omslag te voorspellen. In plaats van sentimentsindicatoren spreken we ook wel van expectational indicators.
Dit soort sentiment dat door deze indicatoren wordt gemeten is meestal dat van zogenaamde odd-lotters (mensen die vreemde aantallen aandelen kopen), beleggingsfondsen en handelaren op de vloer die voor eigen rekening werken.
Het idee achter deze sentimentsindicatoren is dat ook deze marktpartijen onder gelijksoortige omstandigheden op dezelfde manier reageren.
Een vreemde eend in de bijt is de advisory index. Dit is de index van de beroepsadviseurs. Als deze op kopen staat moet er verkocht worden en omgekeerd, waaruit wel blijkt dat men geen hoge dunk van het oordeel van deze beroepsadviseurs heeft. De basis van deze index is dat deze beleggingsadviseurs altijd fout zitten. Geen erg hoopvol uitgangspunt dus.