Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

vrijdag 2 mei 2014

pyramiding techniek

pyramiding techniek



De zogenaamde pyramiding techniek is afkomstig uit de wereld van de trading. Het wil zoveel zeggen dat we een winnende positie vergroten als de koers in de gewenste richting gaat. Het effect is een verhoogd rendement,

De techniek is omstreden. Sommigen wijzen erop dat we op het moment van uitstappen de grootste positie hebben en het risico van op het verkeerde moment uitstappen daardoor extra groot wordt. Andere zijn van mening dat de meeste winst juist te halen valt bij een beginnende koersbeweging.

De techniek moet altijd blijven passen binnen onze moneymanagementregels, ook nadat er posities zijn toegevoegd of de oorspronkelijke positie is vergroot.

Het gebruik van een goede stops (echte stops, geen mentale) is absoluut een voorwaarde als we de pyramiding techniek willen gebruiken.

Een variant is het vergroten van een verliezende trade ten einde het risico te verkleinen. De gemiddelde aankoopprijs wordt er minder door. Ook dit is zeer omstreden.

Een trade die de verkeerde kant op gaat geeft aan dat het uitgangspunt verkeerd was. Het is dan ook beter om deze te stoppen en later een nieuwe te starten.Laten we eens kijken aan de hand van een voorbeeld hoe een voorstander van deze techniek het aan zou pakken.

pyramiding
In Egypte doet men er al jaren aan ...


Verklein het risico bij het starten van een trade met pyramiding


Elke trader streeft er naar zijn risico zo beperkt mogelijk te houden. En dat is niet afhankelijk van het feit of hij de richting die de onderliggende waarde inslaat goed heeft ingeschat. Het is gewoon altijd van belang. Aan de andere kant willen we wel het maximum halen uit elke goed ingeschatte trade. Een techniek waarmee we dat kunnen bereiken is het niet te vertalen "Pyramiding".

Hoe werkt pyramiding?

Laten we de werking van pyramiding eens bekijken aan de hand van een voorbeeld.

Stel een dat een trader er van uitgaat dat cryptomunt PIPO op een bodem staat na een periode van forse verkopen. De munt doet nu 400 sat. We willen echter niet meer risico lopen dan nodig is en kopen 100 stuks voor 400 sat. We zetten een stop op 390 sat waarbij we de PIPO weer verkopen als hij toch verder blijkt te zakken.

Na aankoop van de munten op 400 sat begint de PIPO weer te stijgen. En na enkele dagen doet de de PIPO 420 sat. We kiezen er voor om weer 100 stuks te kopen op 420 sat. We bezitten nu 200 stuks die ons (100*400 + 100 * 420)/200 = 410 sat gekost hebben. Zolang we hier niet onder zakken maken we winst. Dit wordt wel het breakeven punt genoemd. We verzetten dus ons stop niveau van 390 naar 410.

Het aandeel blijft klimmen. En een paar dagen later staat het op 440 sat. We kopen er weer 100 bij. Het breakeven punt ligt nu op 420. En weer verhogen we de stop naar 420.

Het houdt niet op en PIPO klimt lekker door naar 480. We maken nu een leuke winst op 300 munten in plaats van op de 100 waar we mee begonnen zijn. We zetten de stop nu op 460. Moeten we de positie opgeven dan maken we 6000 op de eerst 100 munten, 4000 op de tweede serie en 2000 op de laatste serie. Dit is het principe van pyramiding. Als een positie goed loopt vergroten we deze constant in combinatie met een stop om de positie te beschermen.

Maar waarom zo moeilijk?

Het grootste voordeel van deze strategie is het terugbrengen van het risico als blijkt dat we de richting verkeer hebben ingeschat. Hadden we het bij het verkeerde eind gehad dan was de positie gestopt met 100 PIPO op 390. Een verlies van 1000. Zouden we direct gekozen hebben voor 300 stuks dan waren de kosten veel groter geweest namelijk 3000 sat. 

Blijf bewegen met de markt

Het belangrijkste is het punt waar we de positie gaan vergroten en hoe we de stops mee bewegen. Je kunt kiezen om deze te vergroten op bepaalde percentages, absolute koerswaarden of steun en weerstandsniveaus die we uit een grafiek halen. Maar het risico staat voorop. Zorg altijd dat je op een bepaald niveau gaat verkopen. Pas dat niveau constant aan want elke markt is onvoorspelbaar. Zorg dat je altijd je breakevenpunt veilig stelt. Ook een goed lopende positie kan heel snel in een verlieslijdende veranderen. En dat moeten we zien te voorkomen.

Piramidespel

Voor alle duidelijkheid, deze techniek heeft helemaal niets met een piramidesysteem of piramidespel te maken.




Gebruikte begrippen in pyramidingtechniek


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

beter
  ... beter is een beursterm voor licht hogere koersen dus in de zin van "de koersen waren over het algemeen beter dan...Lees meer
gemiddelde
  ... het berekenen van het gemiddelde van een reeks getallen is bedoeld om een soort representatief getal voor de gehele reeks...Lees meer
kant
  ... onder de kant verstaan we de bepaalde zijde van een markt of beursnotering welke notering betrekking heeft op de biedprijs...Lees meer
koers
  ... iedere belegger weet wat een koers is nietwaar hoewel? elder beschrijft in zijn boek een aantal denkbeelden die aardig tot...Lees meer
koersbeweging
  ... onder koersfluctuaties of de koersbeweging verstaan we het op en neer gaan van de koersen...Lees meer
piramidespel
  ... een piramidespel is verwant aan het ponzischema en is een vorm van oplichting die vele liefhebbers kent die er keer op keer weer intrappen...Lees meer
positie
  ... de positie is de som van de openstaande contracten of trades in een bepaald beleggingsinstrument bijvoorbeeld een positie in obligaties...Lees meer
rendement
  ... het rendement is de opbrengst van een beleggingsobject in procenten van de koerswaarde over een bepaalde periode...Lees meer
risico
  ... klik op de afbeelding voor een vergroting risico is een vreemd begrip waarbij iedereen weet wat we ermee bedoelen maar slechts...Lees meer
trade
  ... een trade is een complete effectentransactie het gaat vaak om opties termijncontracten en andere derivaten we hebben het dus over...Lees meer
trading
  ... trading is het veelgebruikte begrip voor handel op de financiĆ«le markten en de termijnmarkten voor grondstoffen voor de korte tot...Lees meer
uitstappen
  ... onder uitstappen verstaan we het verkopen van aandelen van een fonds het tegenovergestelde van uitstappen is instappen...Lees meer
winst
  ... een onderneming verkoopt producten of verleent diensten en realiseert daarmee de omzet...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.