Zoeken in deze blog

Translate

donderdag 22 mei 2014

Overbought/oversold indicator

Overbought/oversold indicator

De overbought/oversold oscilator is een wat ouder hulpmiddel om vast te stellen of een fonds wel erg ver omlaag of omhoog is doorgeschoten. Er wordt in het algemeen aangenomen dat een wat langer voortschrijdend gemiddelde de goede trend voor de markt aangeeft.

Op het moment dat de koers fors van deze trend gaat afwijken is er sprake van een overbought (meer vraag dan aanbod, waardoor er veel "lucht" in de koersen zit) of een oversold situatie.

In het laatste geval is er door bijvoorbeeld berichtgeving in de media een (te) sombere situatie ontstaan, waardoor het fonds veel lager genoteerd staat dan zou moeten.

Door nu de procentuele afwijking van een lang voortschrijdend gemiddelde (in de praktijk van 90 dagen) te berekenen, krijgen we een indicator .

Deze indicator geeft dan de overbought/oversold situatie aan.

De formule luidt:Overigens wordt de +100 vaak weggelaten.

De oscillator schommelt dan rond de nul in plaats van rond de 100.

De indicator schommelt rond de 100.

Boven de 105 (of 5 als we er geen 100 bij optellen) krijgen we meestal een stabilisatie van de koers.

Onder de 95 (of -5 als we er geen 100 bij optellen) is er vaak binnen afzienbare tijd sprake van een duidelijke opleving van de koers.

Obos is zeker niet geschikt als timing indicator, daar zijn andere technieken veel beter voor geschikt, maar geeft goed aan of er sprake is van een overbought (wees voorzichtig met kopen) of oversold situatie (wellicht is er sprake van een goed koopmoment) In de volgende grafiek zien we een voorbeeld: Deze oscilator heeft dus de nul als middelpunt.

We zien in dit voorbeeld een aantal goede indicaties optreden.We zien echter ook, dat OBOS een hardnekkige onderwaardering aan kan geven terwijl daar niet echt sprake van was (achteraf gezien).

Daarom kan deze indicator alleen in combinatie met andere indicatoren gebruikt worden.

oscillatoren
dit boek van slechts €7,- beschrijft een groot
aantal oscillatoren en hun toepassing

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.