zaterdag 11 april 2015

Out-of-the-money optie

Out-of-the-money optieEen out-of-the-money optie is een optie die geen intrinsieke waarde heeft.

Bij een calloptie : de uitoefenprijs ligt ruim boven de huidige koers van de onderliggende waarde.

Bij een putoptie : de uitoefenprijs ligt ruim onder de huidige koers van de onderliggende waarde.

Hoe verder een out-of-the-money optie van de huidige koers van de onderliggende waarde weg ligt, hoe lager de premie zal zijn omdat de kans dat de uitoefenprijs door een koersverandering gehaald gaat worden, steeds kleiner is.

Beginnende optiebeleggers willen deze out-of-the-money opties dan ook nog wel eens kopen. Ze zien ze goedkope opties en dus met heel weinig financieel risico. Goedkoop komt in het woordenboek van de optiehandel echter niet voor. Wel de term waardeloos en daarom lekker laag geprijsd. De kans dat je als belegger winst maakt met een dergelijke out-of-the-money optie is zeer gering tot eigenlijk nihil.

Een voorbeeld. In april heeft aandeel ABC een koers van 100 en we kopen een call juli 120 voor slechts €1.

We krijgen dan de bekende hockeystickfiguur in onderstaande grafiek.Maar het wordt een ander verhaal als we de kans op winst (2%) en de verwachte winst (een verlies van maar liefst €97) gaan berekenen. En dat is dan nog zonder transactiekosten, die gaan er ook nog van af. En dan zien we waarom een out-of-the-money optie niet goedkoop, maar gewoon duur is. Het zit op het randje van weggegooid geld.In onderstaande figuur is het out-of-the-money gebied met geel gemarkeerd

out-of-the-money
Klik op afbeelding voor vergroting


In-the-money opties
At-the-money opties
Near-the-money opties

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.