Momentum
Een term die bij technische analyse nogal eens voorkomt is momentum. Dit momentum is bedoeld om te zien of een trend nog in tact is of dat deze dreigt te verzwakken
In feite zien we met het momentum de snelheid waarmee de koers stijgt of daalt, berekend over een bepaalde periode.
Het momentum geeft dan twee zaken duidelijk herkenbaar aan, namelijk ten eerste een signaal dat er een moment te werwachte is of al actueel is waarop de koers van richting gaat veranderen en ten tweede het signaleren van gunste aan- en verkoopmomenten.
Berekening van het momentum
Het N-daags momentum wordt berekend door de koers van vandaag van de koers van N dagen geleden af te trekken. Veelal worden er periodes vahn twaalf tot vijfentwintige dagen gebruikt. Kortere perioden kunnen natuurlijk wel maar het het aantal valse signalen zal veel te groot worden om nog bruikbaar of hanteerbaar te zijn.Rate of change
We krijgen bij een grafiek die een voortschrijdende beweging in de tijd weergeven in feite de mate van koersverandering te zien. De Engelse term voor mate van koersverandering is Rate of Change ofwel ROC. Deze term komen we nog wel eens tegen als een soort van synoniem van momentum hoewel het niet echt helemaal hetzelfde begrip dekt. Het idee is in grote lijnen wel hetzelfde.Laten we eens een voorbeeldberekening makenVoorbeeld berekening Momentum
In de volgende tabel zien we de berekening van het 3daags en 5daags momentum.We zien in de eerste kolom de dagen, in de tweede kolom de koers op die dagen, in de derde kolom het 3 daags Momentum met een paar berekeningen, en in de laatste kolom het 5 daags momentum. Grafisch ziet het er als volgt uit:
Met een pakket als bijvoorbeeld Excel kunnen we heel simpel een koersgrafiek als hierboven maken met een aantal momentums er in.
We zien ook, dat het een paar dagen duurt voordat we het momentum kunnen berekenen. Hoe langer de periode waarover we het berekenen willen, hoe langer het duurt.
Het momentum bevestigt de koersbeweging, en geeft soms tevoren aan of de trend afneemt. Zien de roze lijn on de grafiek van het 3daags momentum.
Duiding momentum
De berekening van het momentum is als gezegd heel simpel. Neem de koers van vandaag en trek daar de koers van een periode geleden vanaf. Deze periode is constant en kunt u zelf kiezen, als dan niet met hulp van een backtesting programma.Een stijgend momentum duidt op een toenemende snelheid van de stijging van de koersen. Omgekeerd duidt een dalend momentum op een toenemende dalingssnelheid.
Doorsnijden van het nul niveau zorgt voor een omkering van de trend. Een doorsnijden van onder naar boven geeft een versterking van de al ingezette opwaartse trend aan. Een beweging van boven naar beneden wijst op een bevestiging van een al ingezette downtrend.
Als de koers een nieuwe top vormt die hoger ligt dan de voorgaande top en de top in het momentum lager ligt dan de vorige dan is dit een teken van zwakte in de markt. Omgekeerd is een bodem in de koers die lager is dan de voorgaande maar een bodem in het momentum die niet hoger ligt dan de vorige een teken van toenemende kracht van de markt.
Een veelgebruikte techniek die van het momentum gebruikt maakt is de Known Sure Thing of KST