Pagina's

Pagina's

vrijdag 27 april 2018

Lotto-bias

Wat is de Lotto-bias

De Lotto-bias wordt door de Amerikaanse trader/schrijver/psycholoog van Tharp geïntroduceerd in zijn boek "Trade your way to financial freedom".

De lotto-bias komt er op neer dat bepaalde acties een trader het gevoel kunnen geven dat het mogelijk is om een zekere vorm van controle over de markt te krijgen.



Lotto-bias

De Lotto-bias komt inderdaad uit de wereld van de lotto

Een lottospeler kan gewoon een lot kopen met 6 willekeurige getallen. Dat mag ook 1,2,3,4,5,6 zijn. Dat verandert zijn kansen op winnen van een prijs op geen enkele manier. 

Maar in de praktijk gaat bijna iedereen zelf zijn getallen bepalen. Dat gebeurt heel vaak op basis van speciale getallen met een bepaalde gevoelswaarde. Denk daarbij aan verjaardagen, zogenaamde geluksgetallen en dergelijke. Dat zelf bepalen van die getallen geeft mensen het prettige gevoel dat men bezig is de uitslag in gunstige zin te beïnvloeden. Wat uiteraard niet zo is. 

Want de machine die de lottoballen levert is echt niet onder de indruk van uw geluksgetal, dat hij niet eens kent.

Ook traders zorgen voor hun eigen getallen en daarmee voor hun Lotto-bias

En zo vinden we dat ook bij trading terug. Hier zien we traders die de marktdata op allerlei manieren bewerken, net zolang tot een goede werking van hun techniek min of meer gegarandeerd is. 

Vaak start men niet eerder met handelen dan dat voor het gevoel alles klopt en dat men cijfers over de markt heeft met een voorspellende werking. De op zich natuurlijk totaal onvoorspelbare markt is met deze cijfers tot handige proporties teruggebracht en beheersbaar gemaakt. Nou ja, voor het gevoel van deze ene trader dan. En als dat hem zekerheid geeft dan is dat prima maar enige waarde heeft het niet. De kans op een winnende of verliezende trade wordt er op geen enkele wijze door veranderd.

Werkt ook bij astrologie en numerologie

Ook het werken op basis van astrologie en numerologie werkt op een vergelijkbare basis. Ook hier heeft men het gevoel te werken met getallen met "een betekenis".  Aan mensen met kennis van de betekenis van deze cijfers worden dan ook al snel bepaalde voorspellende eigenschappen toegekend.

Goeroes zorgen voor een antwoord

Beleggers en traders willen nu eenmaal altijd een goed antwoord op de vraag: "Wat moet in nu kopen en hoe ga ik daar (liefst snel)  rijk van worden?". En er is altijd wel iemand die daar best een antwoord op wil geven. Dat zijn de goeroes van de financiële wereld, nooit te beroerd om tegen een redelijke vergoeding antwoorden te geven. 

Dat die antwoorden nooit kloppen of zelfs maar kunnen kloppen deert de steller van de vraag eigenlijk niet. Hij heeft een antwoord gekregen. En daarmee heeft hij net als degene die de lottocijfers zelf wil bepalen, het gevoel dat hij invloed krijgt op de markt.

De Lotto-bias is een oerdrang

Uiteindelijk is de lotto-bias terug te voeren op een oerdrang van veel mensen om overal controle op te willen hebben en die controle ook uit te willen oefenen. Het effect is daarbij zo sterk dat mensen gaan horen wat ze willen horen. 

En de realiteit volkomen meestal volledig uit het oog verliezen. De Lotto-bias lijkt daarmee een onschuldig iets, maar het kan bij goedgelovige personenen zonder al te veel inzicht in de markten forse verliezen opleveren