Pagina's

Pagina's

zondag 5 juni 2022

Korte of langere termijn trading?

Korte of langere termijn trading?


Lekker rustig afwachten welk nieuws de bank brengt

Dhr Pietersen is een typische lange termijnbelegger. In februari van het jaar krijgt Pietersen van zijn bank een overzicht van zijn effectenportefeuille. Die kan meevallen en dan gaat Pietersen lekker uit eten met zijn vrouw. Het kan ook tegenvallen. En dan heeft Pietersen een slechte dag. Geld is nu eenmaal iets waar bijna ieder mens op een emotionele manier bij betrokken is. Dat zou eigenlijk niet zo moeten zijn maar we weten allemaal dat er geen ontkomen aan is. We hebben er allemaal op één of andere manier mee te maken. 

Hoi, hoi, de beurs gaat weer omhoog
Hoi, hoi, de beurs gaat weer omhoog



Het zenuwenbestaan van de daytrader 

Schuin tegenover Pietersen woont Klaassen. Klaassen weet Precies wat Pietersen elk jaar doormaakt. Wat het is om geconfronteerd te worden met je winst of verlies. Want Klaassen is daytrader. En een daytrader wordt dagelijks, soms wel meermalen per dag, geconfronteerd met winsten en verliezen. Het is vooral dit verschijnsel, de dagelijkse emoties, die vrijwel niemand geschikt maakt om te werken als daytrader. Een goede daytrader kan elke emotie van zich af schudden. Maar die karaktereigenschap hebben niet veel mensen. De meeste daytraders branden emotioneel helemaal op. 


Daytrading vraagt vaak een complexe aanpak

Opmerkelijk genoeg vraagt daytrading vaak om complexe systemen waarbij naar vele aspecten gekeken moet worden. Systemen voor de lange termijn die vooral kijken naar de grote bewegingen zijn veel gemakkelijker te hanteren, als je het tenminste op kunt brengen om niet constant te kijken wat de beurs nu vandaag weer heeft gedaan. 


Op en neer, op en neer

In de tijd dat ik nog mensen begeleidde bij hun beleggingen en trading kwam je mensen tegen waarvan je je afvroeg wanneer ze een zenuwinzinking zouden krijgen. Die zaten (toen nog) voor teletext en elke keer als de beurs een punt omhoog ging, liepen ze juichend de kamer rond. 

Maar ging de beurs een punt omlaag dan was het leed en ellende. Zou dit verlies van hun geliefde portefeuille ooit nog goed komen? Het humeur daalde en daalde tot op een gegeven moment iemand een grote kooptransactie deed die zorgde dat het verlies weer weg was. 

En een zucht van opluchting klonk door de kamer. Dit soort mensen lijdt aan een vreemd soort masochisme. Je zou zeggen dat ze zichzelf zo compleet slopen. Maar ze zijn wel het wandelende bewijs van de sterke relatie tussen beleggen en emotie.


 Foto Studio Haaglanden in Leidschendam