Pagina's

Pagina's

maandag 9 september 2013

kuddegedrag

kuddegedrag



Het onbewuste kudde gedrag.


Als iemand die beroepshalve met beleggen bezig is, krijg je toch te maken met het verschijnsel dat je overal overeenkomsten met je vak begint te ontdekken…Zelfs op vakantie, tot terechte ergernis uit de omgeving. Waar wil hij heen, zult u zeggen.

Nu, ik leg dat uit aan de hand van een drietal voorbeelden.

Kent u de grote parkeergarage van Schiphol, bij de aankomst-en vertrekhal? Als je terugkomt, uit de aankomsthal vandaan, ga je eerst door een tunneltje, en dan kom je bij een rij automaten om de parkeerkosten te betalen.

Bij aankomst schrik je van de lange rij.

Maar bij nadere beschouwing blijkt deze rij vooral voor de eerste automaat te staan.

Voor de volgende is de rij al korter, voor de laatste, slechts enkele tientallen meters verder, staat niemand.

Herkenbaar? Een tweede voorbeeld.


Ondergetekende heeft 7 jaar lang met lijn 1 van het centrum van Amsterdam naar Station Lelylaan gereisd.

In de middagspits liep de tram soms erg vol.

Dit had tot gevolg, dat instappen en uitstappen lang ging duren.

Omdat de tram een vijf minuten dienstregeling had, zat er vaak op het Leidsche plein al een tweede lijn 1 direct achter die onze langzame tram ingehaald had.

Leeg.

Deze tram bleef de eerste, volle tram uiteraard trouw volgen en met een beetje geluk stond er aan het einde van de Overtoom nog een derde lege tram achter.

Toch bleef het merendeel van de mensen proberen om in de eerste tram te komen.

Het was altijd erg lonend om halverwege uit de volle tram uit te stappen, twintig meter terug te lopen en in de volgende tram te stappen die er achter stond.

Uiteindelijk was je een stuk comfortabeler op exact hetzelfde moment ter plaatse.

Herkenbaar? In mijn vorige vakantieplaats kwam je, als je richting centrum liep, vier ogenschijnlijk dezelfde terrassen tegen.

De eerste puilde uit, de volgende was wat leger, op de vierde, 50 meter verder, was volop plaats.

Het bedienend personeel was er minder gestresst, je werd sneller geholpen en het biertje was exact hetzelfde.

Herkenbaar? Uit deze drie observaties, waar u zelf ongetwijfeld nog voorbeelden aan toe kunt voegen, blijkt een duidelijk verschijnsel, namelijk dat mensen de onbewuste neiging hebben zich aan te sluiten bij datgene dat iedereen al doet.

Vandaar dat zeven miljoen Nederlanders sloten ooit een woekerpolis af. Hordes spaarders boekten in 2008 geld over naar het op dat moment volkomen onbekende Icesave. Massa's beleggers kochten eind 2017 bitcoins. Zonder te weten wat het was. Half Nederland wil momenteel een huis  bezitten in Amsterdam. Want als iedereen iets doet, denken we, kan het toch niet fout zijn?

En laat dat nu juist de menselijke gedachtengang zijn waar velen gebruik van maken. Allerlei partijen die maar al te graag iets aan u kwijt willen. Vaak zelfs iets waarvan u niet eens zelf wist dat u het hebben wilde. Maar u holt mee omdat het om een nieuwe hype gaat. En dus tuint u er weer in, ondanks dat u zichzelf misschien ooit beloofd had om er nooit meer aan mee te gaan doen.
Eigenlijk moet u zo sterk zijn om nooit geld te steken in iets waar juist iedereen geld in steekt. De geschiedenis leert ons dat dit namelijk uiteindelijk nooit goed gaat en altijd in dikke verliezen gaat eindigen.


Ofwel, om terug te keren naar de beleggerswereld, om datgene te willen kopen dat iedereen al koopt.
Want zo zijn er op de beurs ook de fondsen die niemand wil hebben dus inderdaad ook niet te willen hebben. Ondanks dat meermalen door beleggers van naam is aangetoond, dat het kopen van deze uit de gratie zijnde jongens, het op den duur meestal wint van het meelopen met iedereen. Maar contrair werken, en zeker contrair beleggen is lastig.

Je moet een goed verhaal hebben als je niet met kuddegedrag mee wilt.


Ga als adviseur van een bank maar eens uitleggen waarom je klant een aandeel moet verkopen dat al zijn buren juist kopen willen.

Of dat dat aandeel dat zojuist een val van 90% heeft gemaakt juist nu zo interessant is… Een niet alleen vrijwel onmogelijke, maar in elk geval ook zeer ondankbare taak.

Zelf pogen we aan bovengenoemde vormen van zelfbedrog en kuddeinstinct te ontsnappen door alle beslissingen door het meest emotieloze apparaat dat er is, de computer, uit te laten voeren.

En dat loont inderdaad. En niet zo'n beetje ook. Het trendkanaalsysteem van Compabo Trading & Investment maakte in de periode 1992 - 2008 jaarlijks meer dan 100%. Geen wonder dat de banken er samen met de overheid een einde aan gemaakt hebben. Maar Nederland was wel een flink aantal miljonairs rijker. Dat dan weer wel.

Kuddegedrag in de praktijk vermijden


Het gevaar van het kuddegedrag.

Zorg dat u geen schaap in de kudde wordt met de volgende aanpak.

Kent u de Film "Wall Street" waarin de niets ontziende raider Gordon Gekko voorkomt? In deze film doet hij de uitspraak “Ever wonder why fund managers can’t beat the S&P 500? ’Cause they’re sheep, and sheep get slaughtered.” Ofwel, alle beheerders van fondsen vallen uiteindelijk voor het kuddegedrag of kudde-effect en dat is de reden dat ze het nooit beter doen dan de beurs zelf.

Kuddegedrag is verre van nieuw. En dus hebben mensen het verschijnsel altijd al bestudeerd en zeker tegenwoordig met iedereen die toegang heeft tot de beurzen is het verschijnsel levendiger dan ooit en voor iedereen waar te nemen.

Iedereen is gespitst op nieuws. Bang om iets te missen waar een ander misschien voordeel uit kan trekken. Maar ook bang om geld te verliezen. Het geheel is één grote opgekropte emotie waarbij letterlijk op alles wat maar als nieuws gezien wordt, gereageerd moet worden. Van gezond verstand en rationeel gedrag is nauwelijks sprake meer en managers, gedreven door hoge bonussen, doen de rest wel. Het resultaat? Er is nauwelijks iemand te vinden die de beurs kan bijhouden, laat staan er flink op vooruit lopen.

Kortom een wereld waar een verstandige belegger of trader natuurlijk helemaal niet bij wil horen maar hoe voorkom je dat dit onbedoeld toch gaat gebeuren?

Allereerst, doe uw eigen research. Het volgen van de adviezen van anderen die aan joost mag weten hoeveel mensen worden gegeven is vragen om moeilijkheden. Geloof in uzelf. Geloof in eigen kunnen. Geloof in uw eigen analyses. Die van een ander zijn echt niet beter. Leer over de krachten die de beurs besturen. Zorg dat u weet waar mensen op reageren. Weet van technische analyse, indicatoren en koerspatronen die u veel vertellen kunnen als u ze eenmaal begrijpt. Goed, het kost tijd. Maar tijd die u later dubbel en dwars terugverdient. Om over de financiële voordelen helemaal maar te zwijgen.

De volgende stap is om een eigen strategie te ontwikkelen. Het feit dat iemand iets roept wil niet zeggen dat het ook zo is. Ook goeroes zitten er in ongeveer 50% van de tijd naast. Werkt u liever met korte termijn handel of beleggen? Doe dat dan. Ook zegt iemand iets anders. Werkt u graag contrair? Doen. Als u denkt dat het werkt dan moet u dat proberen. Bewijs uzelf dat het wel of niet werkt. Maar doe er iets mee.

Uiteindelijk zult u alleen met voldoende zelfvertrouwen aan de gang gaan als u een strategie gebruikt die u volledig beheerst en waar u zich prettig bij voelt. Prettig genoeg om er geld in te steken en er dan niet gestresst mee om te gaan.

En tot slot, neem overal zelf de verantwoordelijkheid voor. Het is niet de schuld van anderen. Het is niet de schuld van de markt, van de gebruikte techniek, van de gekozen fondsen. Het is allemaal uw eigen schuld. Het is uw schuld als het volledig uit de hand loopt. Niemand is uw iets schuldig. De markten al helemaal niet. Slechte trades maakt u zelf. Niet uw broker. Of de beurs.

Maar het is ook aan u te danken als het een groot succes wordt. U bent zelf voor alles verantwoordelijk. En dat onderscheidt u van die kudde die overal achteraan holt zonder na te denken. U denkt na. Zij niet.

Dus zorg dat uw weet wat u doet. Zorg boven alle andere dingen voor een perfect risicobeheer. En ga zelf aan de gang. Zonder naar buiten te kijken waar de kudde nu weer heen holt.







Gebruikte begrippen in kuddegedrag


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandeel
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
analyse
  ... De term analyse komen we in de beleggingswereld vaak tegen. Afhankelijk van de context kan het begrip verschillende betekenissen hebben...Lees meer
bank
  ... Een bank ook wel bankinstelling genomed is een bedrijf uitoefent krachtens de wet toezicht kredietwezen een bank dient dan ook als...Lees meer
beleggen
  ... we spreken van beleggen als we geld investeren in obligaties of leningen of mede eigenaar worden van een onderneming door...Lees meer
belegger
  ... Onder een belegger verstaan we een bedrijf of persoon die zich bezighoudt met het beleggen van overtollige geldmiddelen teneinde hier...Lees meer
beter
  ... beter is een beursterm voor licht hogere koersen dus in de zin van "de koersen waren over het algemeen beter dan...Lees meer
beurs
  ... centrale gereguleerde handelsplaats voor effecten zoals aandelen obligaties opties futures agrarische termijncontracten en warrants in nederland is amsterdam exchanges de organisator...Lees meer
broker
  ... onder een broker verstaan we een buitenlandse in het bijzonder een engelse of amerikaanse bemiddelaar handelaar in effecten vergelijkbaar met...Lees meer
contrair beleggen
  ... bij contrair beleggen laten we de blue chips de algemeen bekende aandelen links liggen en wenden ons tot de...Lees meer
emotie
  ... er zijn vele vormen van emotie zeker is de wereld van het beleggen en de trading denk aan hebzucht angst...Lees meer
fund
  ... een fund is hetzelfde als een beleggingsfonds de term fund komt in principe uit de angelsaksische landen maar is hier...Lees meer
geld
  ... het ons maar al te bekende geld is in feite een geformaliseerde vorm van koopkracht of van vermogen...Lees meer
handel
  ... we spreken in het algemeen van handel als we het ene goed omwisselen tegen een ander goed...Lees meer
instappen
  ... we spreken van instappen als we aandelen van een fonds kopen tegenover uitstappen bij verkoop als in "ik ben gisteren in...Lees meer
koerspatronen
  ... koerspatronen zijn figuren die op een chart gevormd worden door de koers en van een bepaalde periode en waar aan...Lees meer
kopen
  ... als iemand van een ander een goed verkrijgt met een bedrag in geld als tegemoetkoming dan noemen we dit...Lees meer
korte termijn
  ... het begrip korte termijn betekent als het over kloktijd gaat 'op de korte duur' waarbij onder kort vaak korter...Lees meer
lang
  ... lang is een weinig gebruikte vertaling van het engelstalige long indien we spreken van long of een longpositie hebben we...Lees meer
laten
  ... onder laten verstaan we het afgeven van koersen waartegen men effecten of valuta wil verkopen ook wordt het gebruikt als...Lees meer
leg
  ... de long positie en de short positie waaruit een spread of een straddle bestaat worden de "legs"genoemd...Lees meer
markt
  ... we kunnen een markt in een meer abstracte zin definiëren als een plaats waar vraag en aanbod samenkomen denk daarbij...Lees meer
meelopen
  ... we spreken van meelopen als we aandelen kopen of verkopen op grond van het handelen van een derde van wie...Lees meer
overheid
  ... de overheid is in het algemeen een regelgevend orgaan dat het bestuur van een land provincie of gemeente vormt...Lees meer
raider
  ... een raider is een persoon die door aankoop van aandelen voor een ongewenste of vijandige overname van een bedrijf zorgt...Lees meer
schaap
  ... in het rijtje "dieren" op de beurs zoals op wallstreet zijn de bull en de bear natuurlijk overbekend...Lees meer
strategie
  ... bij bedrijven spreken we van de strategie bij het beleid dat de onderneming nastreeft om bepaalde doelen te bereiken de...Lees meer
stuk
  ... een stuk is een andere benaming voor een aandeel of een obligatie...Lees meer
technische analyse
  ... technische analyse is omstreden volgens vele "echte beleggers" zoals ze zichzelf voor in beleggingsclubs graag noemen is technische analyse een...Lees meer
termijn
  ... termijn heeft meerdere betekenissen 1 periode tussen opeenvolgende tijdstippen 2 bedrag dat periodiek verschuldigd is...Lees meer
trader
  ... een trader is een handelaar of belegger die door relatief snelle aankoop en verkooptransacties winst probeert te behalen ofwe hij...Lees meer
trading
  ... trading is het veelgebruikte begrip voor handel op de financiële markten en de termijnmarkten voor grondstoffen voor de korte tot...Lees meer
uitstappen
  ... onder uitstappen verstaan we het verkopen van aandelen van een fonds het tegenovergestelde van uitstappen is instappen...Lees meer
verantwoordelijkheid
  ... een trader dient een goed gevoel voor verantwoordelijkheid te ontwikkelen de meeste traders gaan er van uit dat ze alleen...Lees meer
verkopen
  ... als iemand aan een ander goed levert en daarvoor met een bedrag in geld als tegemoetkoming ontvangt dan noemen we...Lees meer
verliezen
  ... we spreken van verliezen bij effecten wanneer deze in koers dalen verliezen staat tegenover winnen we komen het tegen in de...Lees meer
zitten
  ... het begrip zitten in de effectenwereld wordt gebruikt in de zin van "blijven zitten op een aandeel " of "blijven...Lees meer

Begrippen waar kuddegedrag in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

beleggerspsychologie
  ... De beleggerspsychologie ofwel de psychologische factoren bij beleggen en handelen zorgen voor van 50% van de resultaten en dus ook...Lees meer
technische analyse
  ... technische analyse is omstreden volgens vele "echte beleggers" zoals ze zichzelf voor in beleggingsclubs graag noemen is technische analyse een...Lees meer
beursgoeroe
  ... het begrip beursgoeroe of kortweg goeroe stond van oorsprong gewoon voor een invloedrijke beleggingsdeskundige het begrip wordt vandaag de dag...Lees meer
contraire opinie
  ... zonder de contraire opinie zou de beurs niet kunnen bestaan omdat iedereen hetzelfde zou denken...Lees meer
paniekaankoop
  ... onder een paniekaankoop verstaat men het kopen van effecten tegen hoge prijzen als gevolg van de verwachting dat de markt...Lees meer
random walk theorie
  ... de random walk theorie is een directe afgeleide van de efficiënte markt hypothese en zal de meeste beleggers wel...Lees meer
paniekverkoop
  ... bij een paniekverkoop verkoopt men effecten tegen ongunstige prijzen vaak wat de gek ervoor geeft als gevolg van een uiterst...Lees meer
superbowlindicator
  ... de superbowl indicator is één van die bizarre indicatoren die de beleggerswereld nu eenmaal rijk is en waar altijd...Lees meer
kuddeeffect
  ... dit zogenaamde kuddeeffect of ook wel kuddedierinstinct of kuddegedrag vinden we terug bij de behavariol finance en is een van...Lees meer
fanfare
  ... loop niet achter de fanfare aan soms worden aandelen met een enorme hoeveelheid aandacht heisa toeters en bellen naar de beurs...Lees meer
bubbel
  ... onder een bubbel verstaan we een periode dat de koersen van iets waarin belegd kan worden fors overgewaardeerd zijn ten opzichte...Lees meer
peer pressure
  ... de engelse term peer pressure laat zich lastig vertalen maar we vinden deze terug in de wereld van de...Lees meer